Super Bowl ili Battle of Croatia: Hrvati vode momčadi u najvećem sportskom showu na svijetu

Super Bowl ili Battle of Croatia: Hrvati vode momčadi u najvećem sportskom showu na svijetu

Foto: Guliver Image/Getty Images, Montaža: Index

BILL BELICHICK, čija se obitelj prestala "pisati" Biličić tek prilikom ženidbe njegovog oca Stjepana, na savjet Useljeničke službe, te Pete Carroll, čiji je otac Irac a majka Hrvatica, vode momčadi New England Patriotsa i Seattle Seahawksa u Super Bowlu, meču za naslov pobjednika sezone Američkog nogometa za 2014.

Američki mediji i ljubitelji ove nacionalne svetkovine na razini Dana zahvalnosti, ovaj duel su prozvali "Bitka za Hrvatsku", koja će se odigrati u nedjelju na University of Phoenix Stadiumu u Glendaleu, Arizoni. Utakmica po hrvatskom vremenu počinje pola sata iza ponoći.

Super Bowl je događaj koji od 1967. godine "zaustavi život" u Americi i redovno je najgledaniji televizijski program godine u SAD-u, a četiri najgledanija prijenosa u povijesti američke televizije su prijenosi Super Bowla. Onaj prošlogodišnji bio je najgledaniji televizijski program u povijesti, pratilo ga je 111.5 milijuna gledatelja.

Prijenos događaja u kojem reklama od 30 sekundi košta 4.5 milijuna dolara nije samo gledan u Americi, to je nakon finala Lige prvaka i El Clasica, treći najgledaniji sportski događaj na svijetu.

Kada smo (rijetkima) koji ne znaju objasnili koliku gledanost, te kulturološki i pop-kulturni značaj za Ameriku i Amerikance ima Super Bowl, kratko ćemo o važnim sudionicima tog spektakla koji su hrvatskog porijekla

Bill Belichick, 62-godišnji trener New England Patriotsa, institucija je američkog nogometa s pet pobjeda u Super Bowlu, od toga tri kao glavni i dvije kao pomoćni trener. Njegov otac Steve Belichick rođen je kao Stjepan Biličić, potomak Billovog djeda Ivana i bake Marije (Mary) Barković iz Draganića pored Karlovca, koji su se 1897. doselili pored Pittsburgha.

Otac Stjepan pomagao je sinu Billu kao savjetnik tijekom sezone 2004., a i sam je igrao za Detroit Lionse i više od tri desetljeća bio trener i skaut. Steve Belichick je promijenio ime i prezime, ali zadržao čvrste veze s brojnom hrvatskom zajednicom u Pennsylvaniji.

Njegov sin Bill u najavi "Bitke za Hrvatsku" u najameričkijim od svih sportskih događaja istaknuo je: "Iznimno sam ponosan na tradiciju i povijest moje obitelji vezane za Hrvate i Hrvatsku. Nekoliko puta sam i posjetio prekrasnu zemlju mojih predaka i ponosan sam naslijeđem.

Zanimljivo, iako sam itekako svjestan svojih hrvatskih korijena i obitelji, nikad susret s mojim dvostrukim sunarodnjakom Carrollom nisam gledao kao hrvatski dvoboj, ali čini se kako će na kraju Hrvat u svakom slučaju osvojiti naslov. Zadnji hrvatski dvoboj imao sam s trenerom Nickom Sabanom, koji je vodio Dolphinse, ali to je bilo u diviziji, ne za Super Bowl."

Pete Carroll, 63-godišnji trener Sseattle Seahawksa, rođen je u San Franciscu i osjetno više je vezan uz irski, očev dio obitelji, ali mu je majka Rita Ban (djevojačko prezime) Hrvatica.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara