"Sustav radnih dozvola je farsa!": Nakon Kramarića Englezi mijenjaju pravila

"Sustav radnih dozvola je farsa!": Nakon Kramarića Englezi mijenjaju pravila

Foto: Getty Images/Guliver Image, Instagram/Boško Balaban

ANDREJ KRAMARIĆ mogao bi biti jedan od posljednjih nogometaša koji su uspjeli iskoristiti rupe u britanskom sustavu za dobivanje radne dozvole potrebne za profesionalno igranje nogometa u najjačem razredu engleskog nogometa.

> Čovjek koji je prodao Kramarića: Leicester ga je pratio dvije godine i gledao 15 puta, Chelsea nije bio u igri!

> Engleski savez podržao Leicester: Kramarić debitira već u subotu?

Kramarić je zahvaljujući statusu velikog talenta koji će doprinjeti kvaliteti lige uspio ishoditi odobrenje FA-a (Engleskog nogometnog saveza) i zaključiti transfer u Leicester, klub s dna Premierlige koji se s Hrvatom nada izboriti za ostanak.

"The Independent" piše kako je FA odlučan u namjeri da ova zima bude posljednji prijelazni rok u kojem su klubovi mogli koristiti žalbeni proces kako bi potpisivali igrače izvan EU. Savez je zabrinut za budućnost domaćeg nogometa, pošto velik broj stranaca blokira napredak mladih engleskih igrača.

Posljednjih godina, nakon velikog pada engleske reprezentacije i slabijih uspjeha klubova na europskoj razini, Englezi su počeli preispitivati svoj nogometni sustav, a uzore su tražili i u Njemačkoj. Prošle godine objavljeno je izvješće komisije FA-a u kojem stoji kako je broj engleskih nogometaša u Premierligi u konstantnom padu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Saveza Greg Dyke želi mijenjati pravila već do ljeta kako se klubovi više ne bi mogli žaliti na odbijene zahtjeve za igrače koji ne ispunjavaju sve potrebne kriterije za dobivanje radne dozvole.

Niko Kovač garantirao za Kramarića

Trenutno, igrači bez EU putovnice za dobivanje radne dozvole moraju biti iz zemlje koja je među najboljih 70 po FIFA ljestvici i odigrati 75 posto utakmica svoje reprezentacije u posljednje dvije godine.

Dyke je zabrinut što je velik broj igrača koji te kriterije nisu ispunjavali, prelako prošao kroz žalbeni proces (kojeg vodi FA u ime Home Officea, tj. ministarstva unutrašnjih poslova) i dobio dozvolu. Kramarić je jedan od posljednjih. Dozvolu je dobio sa samo 4 nastupa za Hrvatsku, ali i obećanje Nike Kovača Englezima kako namjerava koristiti Kramarića u budućnosti.

Kako hrvatski građani, zbog britanskih ograničenja za nove članice EU, ne mogu dobiti radnu dozvolu bez koje nogometaši ne mogu igrati u Premierligi, klubovi nalaze razne načine da zaobiđu to pravilo. Chelsea je pokušao zaobići to pravilo dovođenjem Kramarića i slanjem na posudbu u Vitesse, no za tu opciju Andrej i njegovi zastupnici nisu bili zainteresirani.

Od ljeta iznimke vrijede samo za igrače skuplje od 10 milijuna funti

"Sustav je farsa. Igrači dobivaju dozvole samo zato jer trener dođe sa snimkom i kaže: On će biti dobar igrač", rekao je Dyke.

Pravila propisuju da igrač u žalbenom postupku treba dokazati da je "nogometaš najvećeg kalibra koji će značajno doprinijeti razvoju najjačeg razreda engleskog nogometa". Šesteročlano vijeće odlučuje o žalbi, a sastoji se od predstavnika Saveza, Udruge profesionalnih nogometaša, bivših trenera i igrača. Čak 79 posto žalbi rješeno je pozitivno.

Dyke predlaže promjene koje uključuju ukidanje saslušanja u žalbenom postupku, promjenu kriterija na 30 posto nastupa za reprezentaciju, a zemlja bi morala biti u Top 50 na FIFA ljestvici. Iznimke bi se radile s igračima koji su plaćeni više od 10 milijuna funti. To bi, vjeruje se, spriječilo dovođenje osrednjih igrača za par milijuna, koje se najviše krivi za uzimanje mjesta "domaćim dečkima". U Savezu se nadaju da bi to ohrabrilo klubove da više ulažu u domaće i EU igrače.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara