Tko će ugostiti Euro 2020.? Turska želi sama, Hrvatska odbila sudjelovati

Foto: Uefa

U SRIJEDU je Europska nogometna federacija (UEFA) objavila da je otpočela proces primanja kandidatura za organizaciju Europskog prvenstva 2020. godine.

Upite za moguće ponude iz UEFA-e su poslali na sve 53 svoje članice, a zainteresirirani kandidati imaju dvomjesečni rok za preliminarne prijave.

U UEFA-i očekuju uglavnom suorganizatorske ponude s obzirom da su dvije zemlje zajednički organizirale posljednja dva od triju natjecanja, a isto će ovog ljeta učiniti Poljska i Ukrajina.

Nakon Francuske, koja će za četiri godine prva organizirati turnir s 24 sudionika u završnici, isti će slučaj vrijediti i za 2020. godinu.

"Turnir će trajati mjesec dana i odigrat će se ukupno 51 utakmica. To znači da nam trebaju domaćini s minimalno devet raspoloživih stadiona", izjavio je u srijedu u Istanbulu UEFA-in glavni tajnik Gianni Infantino.

Jedna od kandidatkinja za organizaciju je Turska, koja je izgubila borbu s Francuskom za domaćinstvo 2016. godine, te se također bori za Olimpijske igre istog ljeta.

Osim Turske, neke od mogućih kandidatura koje su se posljednjih mjeseci spominjale u medijima su Azerbajdžan i Gruzija, Bugarska i Rumunjska, Češka i Slovačka, Irska - Škotska - Wales te Nizozemska i Belgija dok je opciju zajedničke kandidature Hrvatske, Srbije i BiH još ranije odbacilo vodstvo HNS-a na čelu s Vlatkom Markovićem.

UEFA će domaćina ili domaćine odrediti krajem 2013. ili 2014. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara