Tonći Kukoč, drama s happy endom: Ove zime tražio sam posao u škveru, a za mjesec dana igram protiv Bayerna!

Foto: Facebook

TONĆI KUKOČ, 22-godišnji ljevonogi vezni i "dite Skalica i Hajduka", u svojoj kratkoj, ali burnoj karijeri, prošao je doslovce "sve i svašta" i nije bez razloga što ga zovu "ludom glavom".

Priča koju je podijelio s nama dobra je pouka svim mladima koji se u ovoj zemlji misle profesionalno baviti nogometom.

Od bijega u Moskvu kao mulac, do bijega u Italiju kao prekobrojni

Od prolaska svih kategorija u matičnom klubu, preko "bijega" u moskovski Saturn kada mu je bilo tek 18, posudbi u Istru, Dragovoljac, Mosor, igranja za mladu reprezentaciju, povratka u Hajduk, pa do napuštanja Poljuda, što je teška srca napravio u siječnju ove godine nakon što nije dobio priliku, kako bi se okušao u Italiji, menadžera koji je zbog ozbiljnih nedjela završio u zatvoru, neisplaćenih i drastično rezanih plaća, Kukočeva priča je tako... hrvatska.

"Luda glava? Bit ću još luđi, jer samo tako se može naprijed!"

"Nitko ne zna kako je nama, mladim nogometašima koji se sami moramo probijati. Ništa nam nije poklonjeno. Mene zovu "ludom glavom", da ne slušam trenere, nikoga, Kukoč ovo, Kukoč ono. Poštujem svakoga, ali se nikoga ne bojim i bit ću još luđi, jedino tako se moze naprijed. Treba slušati sebe, a ne jebivjetre sa strane. Naravno, uvijek poslušam savjete ostalih, ali sam na kraju odlučim što ću, tako ako ja zajebem, barem znam da sam samo ja kriv", sažeo je Tonći svoju životnu filozofiju.

"Hajduk nisam htio na arbitražu i pristao sam na rezanje plaće, sve kako se ne bi sukobio s voljenim klubom"

A ona je isklesana karijerom čiji smo presjek dali na početku teksta. Ove zime, nakon što je kod Krstičevića dobio dva i pol sata tijekom cijelog prvog dijela prvenstva, shvatio je kako mora otići iz Hajduka: "Najbolju utakmicu u karijeri odigrao sam prošle sezone na Kantridi, kada je Hajduk pobijedio 3:0, ali Balakov, kod kojeg sam konačno dobio priliku, nakon toga odlazi u Kaiserslautern.

Na kraju prošle sezone, mogao sam Hajduka dati na arbitražu zbog neisplaćenih plaća, ali nisam htio, pristao sam zatim na smanjenje ugovora za 40 posto, jer nikako nisam htio ulaziti u sukob s klubom mog života."

Menadžer mu završio u zatvoru zbog pomaganja u iznudi, u kojoj su se propucavali, minirali i palili automobili

Ušao je zato u sukob sa zakonom njegov menadžer, koji je zbog pomaganja u pokušaja iznude (pri kojem su žrtvama propucavani, minirani i paljeni automobili) osuđen na godinu dana zatvora, pa je i s te strane ostao nasukan: "On mi više nije menadžer i ne želim da ga se samnom stavlja u istu rečenicu."

Na sve ove probleme, legao je još jedan: "Vidio sam kako nisam u Krstičevićevim planovima, otišao sam iz kluba na svoju ruku i rekao da želim ići. Nisu me puštali, ja sam otišao i mjesec dana nisam trenirao, zbog čega sam kažnjen sa 100 tisuća kuna. Kada sam se vratio, opet nije bilo pomaka, iako mi je trener svaki trening pričao da super radim, da će doći šansa, ali nikada nije došla.

"Brbić: Mlad si i reprezentativac, ubit će me kao te pustim bez odštete"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
I na kraju polusezone, otišao sam kod predsjednika Brbića i rekao mu da idem iz kluba, jer nema smisla da sam više tu. Brbić mi je rekao: "Nema šanse da te pustimo, mlad si i reprezentativac, pa ubit će me ako te pustim bez odštete"

Nisam se pojavio na prozivci, zvao me direktor Krešić, kojem sam ponovio i da ću oprostiti sve plaće koje mi duguju i godinu i pol dana ugovora . Brbić to nije želio ni čuti, na što sam ja rekao "Iz ovog vašeg ureda mogu ili otići s papirom da sam slobodan igrač, ili otići bez ičega i uputiti se tražiti posao u škver!" Na to sam dobio papire da sam slobodan. Marin Brbić mi je na kraju spasio karijeru, on i menadžer Predrag Rački koji me odveo u Bresciju, gdje sam potpisao na tri godine." svjedoči Kukoč o dramatičnim okolnostima pod kojima je dobio raskid ugovora s Hajdukom.

"Dajte Kišu da igra!"

"Žao mi je što nisam završio u Hajduku onako kako sam trebao i jednog dana klubu donijeti novac prodajom, ali razlog zašto je tako, nije zbog moje lude glave kako kažu, već zato jer mi nije bilo dopušteno igrati, ali tu nikako nisam jedini. Evo Tomislav Kiš,govore za malog da je odličan, a ne daju mu da igra. I kada kaže da želi iz Hajduka, onda je izdajnik."

"Da se zna, obožavam Hajduk i Torcidu, posebno navijače s istoka i drago mi je da su uzeli kup i spasili klub, ali dok se god ne maknu jebivjetri oko kluba, bit će problema. Nikome ne zamjeram ništa, ni Krstičeviću, kojem želim sve najbolje."

Iz crne hrvatske i hajdučke prošlosti, u blistavu talijansku realnost, gdje je Bresciji za dlaku izmakao plasman u Serie A:

"Igrali smo sada kvalifikacije za ulazak u prvu ligu i u dvije utakmice s Livornom ostali smo 1:1. Oni su otišli u Serie A, jer su bolje plasirani na tablici."

"U Bresciji mi je super, sljedeće sezone ulazimo u Serie A, a ja u reprezentaciju!"

Od raskida ugovora s Hajdukom u siječnju, treniram s Brescijom, ali na potpisivanje ugovora čekao sam do danas, jer zbog kvote stranaca ne mogu nastupati za prvu momčad dok Hrvatska ne uđe u Europsku uniju. Ovdje nisu mogli vjerovati da im je mladi reprezentativac Hrvatske došao bez odstete i od 1.7. imam dozvolu igranja. Status u klubu mi je odličan."

Kukoča je nakon svih peripetija, potpisom za Bresciju zahvatila euforija:

"Prva utakmica za Bresciju bit će mi 10. srpnja protiv Bayerna. Sljedeće godine ući ćemo u Seria A, a ja sam uvjeren da ću za godinu dana dobiti poziv od Štimca, jer napokon je došao izbornik koji gleda samo što pričaš na terenu. Želio bih pozdraviti Marija Maloču, za kojeg mi je drago da je u reprezentaciji i koji je uz Gorana Milovića najbolji stoper u Hrvatskoj."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara