Torcida pred Odborom hrvatskog sabora zbog policijskog postupanja u Zelini

Torcida pred Odborom hrvatskog sabora zbog policijskog postupanja u Zelini

Foto: Drago Sopta / Cropix

KLUB navijača Torcida ne odustaje od svoje borbe za istinu o izgredima u Sv. Ivanu Zelini uoči jesenske utakmice Hrvatskog kupa. Smatraju kako je policija prekršila prava navijača te su u potrazi za pravdom stigli sve do Sabora.

Priopćenje KN Torcida prenosimo u cjelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dana 07.02.2013. predstavnici KN Torcida prisustvovali su sjednici Odbora za predstavke i pritužbe Hrvatskog sabora. Ovom saborskom odboru predstavnici KN Torcida su još jednom iznijeli svoje prigovore na nezakonito i nepravilno postupanje policijskih službenika PU Zagrebačke prema članovima Torcide i navijačima Hajduka nakon završetka nogometne utakmice između NK Zelina i HNK Hajduka Split odigrane dana 27.11.2012. u mjestu Sv. Ivan Zelina.

Tom prigodom saborskom odboru su predane video snimke i fotografije predmetnog događaja koje je KN Torcida prikupio te su članovi saborskog odbora za predstavke i pritužbe još jednom upozoreni na činjenicu kako policija ne želi prikazati službene snimke ovog događaja, iako je isti sniman od strane policijskih službenika. Sve navode iz naše predstavke kojima smo ukazali na brutalno i nezakonito postupanje policijskih službenika PU Zagrebačke potvrđuju iskazi brojnih svjedoka i mještana Sv. Ivana Zeline. Sjednici odbora je prisustvovao pomoćnik ministra policije koji je ustrajao u navodima kako je Torcida napala policiju, a svu odgovornost na pogreške u radu policije je prebacio na niže rangiranog zapovjednika kao osobu koja nije bila sposobna organizirati postupak osiguranje jedne ovakve utakmice. Jedino korisna informacija koju smo saznali od pomoćnika ministra policije jest da niti jedan policijski službenik do danas nije odgovorao za svoje pogreške i da protiv nikoga koliko je njemu poznato nije pokrenut nikakav postupak.

Nažalost, bilo kakav zaključak saborskog odbora za predstavke i pritužbe ne može promijeniti činjenicu da svaku pritužbu na rad policije samo i isključivo provjera ista ta policija. Kao društvo vjerojatno nismo ni zaslužili bolje od ovakvog sustava u kojem ne postoji civilni nadzor nad radom i postupanjem policijskih službenika, kad nam saborski zastupnik i član odbora za predstavke i pritužbe gospodin Franjo Lucić (rođ. 1958.godine završena ekonomska škola, SSS - prodavač, član HDZ-a) i ne čekajući završetak ove sjednice i kraj našeg izlaganja, otvoreno pred svima poručuje cit. „sve bi ja Vas (vjerojatno je mislio na pripadnike Torcide i navijače Hajduka iz Splita jer se obraćao nama) po kratkom postupku...“ nakon čega je umjesto završetka rečenice napravi pokret rukom kao da kosi sijeno po livadi. Od odgovornosti za ovakav govor mržnje usmjeren na sve pripadnike Torcide i navijače Hajduka iz Splita (ali vjerojatno i sve druge navijače) Vas štiti saborski imunitet. Ali neka ovakav nastup služi na čast Vašoj stranci, čije ste vjerojatno stavove prema navijačima samo javno iznijeli. Očito žalite za onim vremenima u kojima su se svi oni koji su se borili protiv represije i diskriminacije bilo koje vrste po kratkom postupku kažnjavali. Iako ni danas nije drugačije u što smo se uvjerili na predmetnoj utakmici kao i na mnogim drugima", stoji u priopćenju KN Torcida. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara