U pozadini presude: Sud nije mogao osloboditi Šimunića, Fifa im daje milijunske sporove

Foto: Screenshot 

"SPORTSKI arbitražni sud CAS uvelike ovisi o Fifi koja im zbog preopterećenosti vlastitog suda gura u ruke multimilijunske sporove. Zato je bilo očekivati da uz ovakvu šuplju Šimunićevu obranu CAS samo potvrdi Fifinu presudu", drugačiji pogled na presudu karijeri Josipa Šimunića za Index nudi Ivan Brleković.

Nije riječ o teoriji urote, već o pukoj praksi sportskog sudstva. 

"Ne mogu vjerovati da Nijemac nije bio u vijeću"

Nekadašnjeg dopredsjednika saveza ne treba posebno predstavljati; za ovu priču bitno je da Brleković pri Fifi trenutno vodi desetak sporova, poznaje sportske pravne instance i iz bliza, od početka prati slučaj Josipa Šimunića pri CAS-u.

"Izgubio sam optimizam kada sam vidio sastav vijeća", u startu će, objašnjavajući ako se biraju arbitri za vijeće: "Svaka strana bira po jednog, a oni zajednički biraju glavnog suda. Iznenadilo me što u vijeću nije bio Nijemac. On bi to svakako bolje razumio"

Odvjetnički stožer Josipa Šimunića na čelu s Davorom Prtenjačom izabrao je Talijana, a Fifa Švicarca. Predsjednik je bio Nizozemac Hendrik Kesler.

"Šimunićeva obrana bila je šminka"

"Dalje: od prvog momenta Šimunićeva je obrana krivo postavljena. Njegov je odvjetnik ovaj slučaj koristio za šminku, umjesto da se posveti dubokom istraživanju dosadašnjih presuda, obzirom da se sud u Lausanni temelji na anglosaksonskom pravu. Nije pomogla ni histerija koja se digla"

Branite Šimunića?

"Ovo je uistinu drakonska kazna, možda čak i najteža za izgovorenu riječ. Dao bih mu utakmicu kazne zbog neprimjerenog ponašanja za jednog sportaša nakon utakmice. Povezivati ovo s nekakvim šovinizmom i fašizmom nema logike, duboke vjerujem da Šimunić to nije"

Fifa drži CAS u šaci 

Neprimjereno ponašanje? Nije li ono bilo malo više od toga?

"Pa Fifa je već odustala od dokazivanja da je pozdrav Za dom spremni fašistički. No, da su izgubili, bila bi to prevelika pljuska za njih. Da CAS izgubi Fifu, dogodilo bi se da Fifa osnuje najviši nogometni sud na svijetu. A zna se da nogometni sporovi nose najviše novca"

Kako je moguće da Fifa osnuje takav sud i sudi sama sebi?

"Blatter je u tome razmišljao o želio je osnovati svjetski arbitražni sud samo za nogomet koji bi bio nezavisan i sastavljen od najeminentnijih pravnika sportskog prava. CAS je svjestan da je to sasvim moguće", otkriva nam što sve stoji u pozadini sportskih operacija na najvišim sudovima.

"Nadalje, HNS je izdao Šimunića kao Juda Isusa. Doprinijeli su histeriji koju je Fifa jedva dočekala. Tada se umiješao srpski profesor s američkog sveučilišta i krivim uvjerenjima i izlobirao svoje"

"Šimunićeva kazna je drakonska. Što je s njemačkom himnom?" 

CAS, međutim, izjave spomenutog profesora Lituchyja, koji blagoglagoljivo priča o Slobodanu Miloševiću, nije uzeo u razmatranje, već je tražio mišljenje slovenskog profesora. Jasno nam je da kao odvjetnik na slučaj gledate prije svega kroz traženje pozitivnog rješenja, no što mislite da je zaista moralno?

"Tu nema dileme, smatram da Šimunić nije trebao dobiti ovako drakonsku kaznu. Ni govora"

Brleković podsjeća i na poznati slučaj njemačke himne Lied der Deutschen čiju je izvornu svrhu na poziv ujedinjenja njemačkih kraljevskih pokrajina u propagandi za uzdizanje Reicha dobro iskoristio Adolf Hitler. Zbog toga se neke njezine strofe ne izvode.

"Međutim, i dalje se izvodi himna. To su Nijemci i oni su to riješili. Zašto naš zakon ne propiše da je Za dom spremni ustaški pozdrav i riješi stvar? Ovako se dozvoljava slobodna interpretacija, što nije dobro. Tako sutra nekoga možete kazniti za "dobar dan".

"Sutra se nekog može kazniti za dobar dan"

HNS je cijelo vrijeme nudio alibi podršku Šimunića, da bi večeras Davor Šuker napravio i posljednji manevar te zaključio da je stav i poruka Fife i CAS-a također i poruka HNS-a. 

"U redu je kada bi stajali iza Šimunića, no ono to ne čine. HNS ne zna što je dosljednost. Kakve veze imaju skandiranja protiv Mamića s regularnošću utakmice, da bi se onda prekidala? Ako već imaju hrabrosti neka zaista prekinu utakmicu. Ovo što rade je smiješno. Još jedan autogol. No, i ovu će odluku Mamić kao vaučere možda i ukinuti bez sjednice", ironično će Brleković.

Šuker je dosljedan u ganjanju cilja koji je postavio kada je postao predsjednik: ulazak u Uefin izvršni odbor. 

Je li ovo konačna presuda za Šimunića?

"Šimunićev tim može se još žaliti Švicarskom saveznom sudu, no mogućnosti su im sužene za kršenje ljudskih prava. No, ne vjerujem da ima smisla za Šimunića da godinu dana čeka na tu odluku. To je sad pitanje osobne satisfakcije"

>>> KOMENTIRAJTE u INDEXOVOJ DEBATI: SLAŽETE LI SE S KONAČNOM PRESUDOM JOSIPU ŠIMUNIĆU? 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara