Ukrajina ili Poljska - nije bitno. Sukobi navijača sve učestaliji i brutalniji!

Ukrajina ili Poljska - nije bitno. Sukobi navijača sve učestaliji i brutalniji!

Foto: Srdjan Vrancic/Cropix

POZNANJ je jučer bio grad radosti, veselja i pravog nogometnog slavlja. Glavni gradski trg bio je obojan u crveno-bijele i zeleno-žute boje, a hrvatski i irski navijači cijelo su se vrijeme družili i zabavljali u okolnim kafićima. Međutim, tu navijačku idilu pokvarili su oni kojima nije stalo do nogometa i druženja.

Hrvatski huligani jučer su odigrali svoju "utakmicu"

Hrvatski huligani svojim su ponašanjem bacili ljagu na sve lijepo što su pravi navijači napravili. Svjetski mediji su pisali o prekrasnom ambijentu u Poznanju te su opisivali Hrvate najljepšim mogućim riječima. Ali nakon onoga što se dogodilo na glavnom trgu u Poznanju nikoga više nije zanimalo kako su Hrvati i Irci rame uz rame ispijali pivo i pratili utakmicu, već su pisali o sukobu hrvatskih huligana s poljskom policijom.

Podsjećamo, jučer su poljski huligani napali Hrvate koji su krenuli prema stadionu. Čim je policija stigla i rastjerala Poljake (navodno navijače Lecha iz Poznanja koji su tražili sukob s Bad Blue Boysima). Nakon što se stanje smirilo policija je pokušala privesti sve koji su remetili red i mir, a nakon što su u kafiću uhitili jednog hrvatskog huligana nastao je kao. Ostali huligani izveli su juriš na policiju, a uhićeni se uspio izbaviti od policije. Naravno, kaos koji je nastao popratili su i svjetski mediji koji su svrstali Hrvate, uz Ruse, kao najproblematičnije navijače na Euru.

Tko tu koga?

Iako postoje neke informacije kako su poljski huligani napali hrvatske navijače, poljski ministar unutarnjih poslova Jacek Cichocki izašao je u javnost s informacijom da su se hrvatski navijači međusobno potukli. Konkretnije, pripadnici Torcide i Bad Blue Boysa.

"Najozbiljniji incident u posljednja 24 sata dogodio se na trgu u Poznanju, a međusobno su se sukobili hrvatski navijači. Hrvatski ministar vanjskih poslova upozorio me da bi se to moglo dogoditi zbog velikog neprijateljstva između navijača iz Splita i Zagreba", rekao je Cichocki.

Inače, Cichocki se pohvalio kako su ova tri dana Eura prošla mirno, no je li to tako doista?


Povijest dosadašnjih sukoba na Euru u Ukrajini i Poljskoj

Huligani su "svoj" Euro otvorili napadom poljskih huligana na ruske i engleske navijače. Dan nakon toga, svijet su preplavile snimke brutalnog premlaćivanja zaštitara, na stadionu u Wroclawu, od strane ruskih huligana nakon utakmice Rusija - Češka. Inače, lokalna policija i dalje traga za tim osobama koje su napale službeno osoblje.


Ruski huligani isti dan su odmjerili snage i sa ukrajinskim huliganima u centru Lviva. Prema pisanju Reutersa, sukob se dogodio u navijačkoj zoni, a oko 15 pijanih ruskih huligana počelo je provocirati Ukrajince. Naravno, ovi im nisu ostali duži i ubrzo se verbalni sukob pretvorio u fizički. "Brza" ukrajinska policija nije nikoga uhitila, jer su se huligani bili razišli. U policijskom izvještaju pisalo je kako nije bilo nikakvih sukoba te da ukrajinska policija drži cijeli grad pod kontrolom. Iz priloženog videa vidljivo je kako to nije sasvim točno.


Dan nakon što su ruski, poljski i ukrajinski huligani odmjerili snage, na scenu su stupili njemački huligani, koji doduše nisu još uvijek sudjelovali u fizičkim sukobima. Nijemci su tijekom utakmice protiv Portugala bacali pirotehnička sredstva na teren, a iz UEFA-e su javili kako će takvo ponašanje navijača biti drastično kažnjeno.

Evo i Hrvata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći dan EP-a Poljaci su otvorili noćnim napadom na hrvatske navijače. Iako su poljski mediji prvotno izvijestili kako su Hrvati ti koji su napali Poljake, na društvenim mrežama pojavila se u potpunosti drugačija priča.


"Pili smo pivo, družili se i odlično provodili, a minutu nakon toga nastao je pakao. Sjećam se samo da sam pričao s prijateljima, i odjednom se ispred mene stvorio tip s maskom na glavi te me lupio šakom i bacio na pod. Konobari su vukli onesviještene navijače u lokal. Činilo mi se kao da su napadači ciljali isključivo Hrvate", ispričali su irski navijači, koji su se tamo našli na krivom mjestu u krivo vrijeme. Navodno su se huligani Lech Poznana htjeli obračunati s Bad Blue Boysima.


Sukob se nastavio u popodnevnim satima, kad su hrvatski navijači krenuli prema stadionu. Poljski huligani su pozvali hrvatske navijače na "livadu" da se obračunaju, međutim Hrvati su to odbili. Na licu mjesta odmah se nacrtala poljska policija, koja je rastjerala poljske huligane, ali i hrvatske navijače. I tada su na scenu stupili hrvatski huligani.


Zašto su ruski huligani prebili zaštitare?

Poljski mediji prenijeli su riječi vođe ruskih huligana, koji su pretukli zaštitare u Wroclawu. Općenito, do sukoba je došlo, tvrde Poljaci, jer su ruski navijači bacali pirotehnička sredstva u teren, a nakon utakmice zaštitari su krenuli u lov na one koji su to učinili. (Zanimljivo je, doduše, kako to nije policija išla napraviti).

Vođa organizacije koja okuplja sve ruske navijače, Aleksandr Szprygin, u razgovoru za Sowietskij Sport izjavio je kako su zaštitari bili bezobrazni te su vrijeđali Ruse, i zbog toga su bili premlaćeni.

"Zaštitar je zaustavio navijača koji ništa nije napravio. Navijač mu je rekao da ne razumije zašto je zaustavljen, a zaštitar ga je počeo vrijeđati i prijetiti. To se nije svidjelo ostalim navijačima, koji su se okupili oko zaštitara, a do fizičkog sukoba je došlo nakon što ih je zaštitar prozvao kukavicama. Tada su ga istukli", tvrdi Rus.

Iako mu vrlo vjerojatno nitko ne vjeruje, a kamoli opravdava ponašanje ruskih huligana, na Youtubeu se pojavio video u kojem se vidi da zaštitari, odnosno redari na stadionu u Wroclawu postupaju prema češkim navijačima na vrlo agresivan način. Naime, pred utakmicu s Rusijom, redari su počeli gurati i tući Čehe, koji su stajali u redu. I dok im je takvo ponašanje prošlo kod čeških navijača, kod ruskih huligana ipak nije. 


Hoće li se u engleski huligani pridružiti Hrvatima, Poljacima i Rusima?

Večeras su na rasporedu utakmice skupine D, u kojoj igraju Englezi i Francuzi te Šveđani i Ukrajinci. I dok je minimalan rizik da dođe do sukoba između Šveđana i Ukrajinaca, s druge strane veliki je rizik da se ne aktiviraju čuveni engleski huligani, koje će sigurno testirati ukrajinski ili čak ruski huligani. Međutim, sigurnosne službe ne strahuju toliko od Engleza, koliko od onoga što ih čeka u utorak, kada igraju domaćin Poljska i Rusija. Reprezentacije čiji su huligani za sada najaktivniji na Euru.

I za kraj, u tri dana koliko traje Euro uhićena su 72 izgrednika, od čega je priveden 41 Poljak, 10 Rusa, sedmero Hrvata i Iraca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara