"Umjesto da kazne Mamića, HNS je pokazao da im ni vlastiti propisi ne znače mnogo"

Foto: Ronaldo Gorsic/Cropix

IZVRŠNI odbor Hrvatskog nogometnog saveza obustavio je postupak protiv Zdravka Mamića zbog vrijeđanja ministra Željka Jovanovića. Tom odlukom pokazali su da za velikog "gazdu" pravila i zakoni ne vrijede, a Centar za mirovne studije, Kuća ljudskih prava i Srpski demokratski forum oštro su osudili najnoviji potez HNS-a. 

> Jovanović: Pogledao sam puno predstava, ali ova u režiji HNS-a uvjerljivo je najgora

> Skandalozno: Država tuži Mamića, ali HNS ga - oslobodio!

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Centar za mirovne studije, Kuća ljudskih prava i Srpski demokratski forum oštro osuđuju obustavu postupka protiv Zdravka Mamića koju je jučer donio Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza. Prije nešto više od mjesec dana, kada je Zdravko Mamić u javnosti nastupio s očitim govorom mržnje prema ministru Željku Jovanoviću, ali i svim pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, pozdravili smo reakcije HNS-a koji se ogradio od Mamićevih izjava i odmah protiv njega pokrenuo disciplinski postupak. Jučerašnji postupak Izvršnog odbora, vjerujemo, pokazuje kako takva brza i pozitivna reakcija nije bila ništa više od mazanja očiju medija i cjelokupne javnosti koja se u tom trenutku digla na noge i osudila takvo ponašanje.

Umjesto da sukladno Statutu HNS-a, Kodeksu o ponašanju nogometnih djelatnika i Disciplinskom pravilniku i propisima FIFA-e koji vrlo jasno zabranjuju diskriminaciju i govor mržnje najoštrije kazni Zdravka Mamića, Izvršni odbor HNS-a je bez ikakvog javnog obrazloženja obustavio proces a da nije, očito, ulazio u meritum njegovog prekršaja. Time je Hrvatski nogometni savez opet dokazao da mu društvena odgovornost, zakoni Republike Hrvatske, a ni vlastiti propisi ne znače mnogo. Da stvar bude još gora, Izvršni odbor je još jednom pokazao da ne može i ne želi zaštititi sam sebe, Savez kojim upravlja, a niti nogomet u Hrvatskoj od destruktivnog djelovanja Zdravka Mamića koje već dugo zamara čak i dio javnosti koji s nogometom nema veze.

Kao organizacije civilnog društva koje godinama rade na suzbijanju diskriminacije i govora mržnje te organizacije koje surađuju s UEFA-om na praćenju govora mržnje i diskriminacije, najavljujemo podnošenje prijave protiv Hrvatskog nogometnog saveza UEFA-inim tijelima. Isto tako, razmotrit ćemo mogućnost dizanja tužbe protiv HNS-a zbog propuštanja sankcioniranja diskriminacije i govora mržnje.

Pritom, još jednom pozdravljamo iznimno brze i situaciji primjerene postupke DORH-a koji je protiv Mamića podigao kaznenu prijavu i najavljujemo da ćemo pozorno pratiti rad ostalih nadležnih institucija u tom postupku.

Centar za Mirovne studije
Kuća ljudskih prava
Srpski demokratski forum"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara