Video: Nema više košarke koju je volio Krešo Ćosić


VELIČINU Kreše Ćosića opisuje i činjenica da je jedan od rijetkih za koje možemo reći "s njim bi danas bilo drugačije". Uvijek je jednak izazov pisati o ljudima kao što je Bio Krešo. Danas bi napunio 63. godine. Igrač koji je prvi srušio most između Amerike i Europe i ostao na drugoj strani, kod kuće.

Deset godina prije svih Europljanina, ponuđen mu je ugovor za NBA momčad. Bio je prvi Europljanin u sastavu All American (All Stars). Krešo Ćosić bio je prvi centar s karakteristikama playa,  prvi igrač iznad  210 cm koji je mogao igrati na pet pozicija. Igrač pokreta, elegancije - bilo da je zabijao ili asistirao. Njegov nekadašnji suigrač na sveučilištu u Provu, Steve Kelley, rekao je da je Krešo bio bek zarobljen u tijelu centra.

Bio je sinonim i za svjetsku košarku, prvi Europljanin kojem je ponuđen NBA ugovor. Odlučio se vratiti kući, kao zvijezda sveučilišne košarke. Iako je rođen u Zagrebu, Krešo je dijete Zadra. Imao je svega 16 godina kada je zaigrao za prvu momčad. S Jugoslavijom je osvojio čak 14 medalja!

Dva puta je izabran na draftu, ali nikada se nije vratio u Ameriku, gdje je otišao 1969. godine i postao je legenda Brigham Younga iz Prova. 2006. godine umirovljen je njegov dres u Provu, gradu koji ga nikada nije zaboravio. Cijela dvorana, generacije koje ga nikada nisu vidjele, nosila je dresove s brojem 11.

Krešo je mogao birati: NBA ili amaterizam. Odlučio se ovo drugo. U suprotnom, bio bi to oproštaj od košarke kakvu je volio. A više od svega volio je dom, i Zadar gdje se doselio s Pašmana. 

Za Jugoslaviju je odigrao uvjerljivo najviše utakmica - 303, uzeo je tri srebra i zlato na Olimpijskim igrama.

Bio je vizionar i kao trener, prepoznao je Kukoča i Rađu, na EP u Grčkoj 87. poveo je tada 19-godišnjeg Divca. Autom se često vozio u Srbiju kako bi pomogao Divcu i Bodirogi u razvoju.

Obožavao je košarku, jednom je izbjegao pravila i uporedo trenirao ljubljanski Brest (danas Olimpija) i igrao za Zadar.

Jedan je od najboljih europskih košarkaša svih vremena, no zbog svog karaktera i veliki sportski uzor novim generacijama.

"I danas ga koriste kao uzor djeci i prikazuju njegove poteze kako bi pokazali kako nešto pravilno napraviti. Krešo je bio posebna osoba, rođeni vođa, briljantnog košarkaškog IQ-a i zaista je poznavao igru. Bio je trener na terenu", opisao ga je Ranko Žeravica, Krešin prvi trener u Jugoslaviji.

Čosić je preminuo u 47. godini od raka limfoma 1995. godine u Baltimoreu, a pokopan je na Mirogoju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara