Vlada dala suglasnost: Hrvatska želi domaćinstvo Eurobasketa 2015.!

Vlada dala suglasnost: Hrvatska želi domaćinstvo Eurobasketa 2015.!

Foto: Hina

VLADA je danas dala suglasnost Hrvatskom košarkaškom savezu (HKS) za podnošenje kandidature za organizaciju natjecanja jedne skupine i završne faze Europskog košarkaškog prvenstva za seniore 2015. godine.

Šansa da organizira dio natjecanja na Europskom košarkaškom prvenstvu Hrvatskoj se, po riječima ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara, otvorila zbog nestabilne situacije u Ukrajini gdje je prvenstvo trebalo biti održano, ali ga je FIBA odlučila premjestiti.

Dobije li Hrvatska organizaciju, tijekom rujna sljedeće godine u zadarskoj dvorani Višnjik igrale bi se utakmice jedne skupine sa šest ekipa, a natjecanje bi se održalo u pet dana, plus jedan dan stanke.

U zagrebačkoj Areni, pak, igrale bi se utakmice od osmine finala na dalje, tijekom devet dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve skupa koštalo bi 41 milijun kuna, ali bi se, kaže Mornar, isplatilo kroz turistički promet i razne vidove promocije koje zemlji domaćinu donose takve priredbe.

U odluci Vlade priloženo je obrazloženje HKS-a iz kojeg je vidljivo koliko bi novca RH trebala izdvojiti za organizaciju ovog događaja.

Na cjelokupnom natjecanju sudjeluje 24 reprezentacije, podijeljene u četiri skupine, a četiri najbolje reprezentacije iz svake skupine nastavljaju natjecanje u završnoj fazi, s tim da se taj broj smanjuje tijekom svakog eliminacijskog kruga što dovodi do broja od 6 najboljih reprezentacija koje razigravaju za plasman. Tako bi u skupini, uz reprezentaciju Hrvatske, sudjelovalo još 6 reprezentacija, dok u završnoj fazi sudjeluje 16 reprezentacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara