Vrhunac apsurda: Sud mu zabranio, no Mamić može doći na utakmicu u Split!

Vrhunac apsurda: Sud mu zabranio, no Mamić može doći na utakmicu u Split!

Foto: HINA

"ZDRAVKO putuje s nama u Split jer smo uložili žalbu na nepravnomoću presudu", oglasio se danas Zoran Mamić o presudi Prekršajnog suda u Splitu koja gazdi Dinama Zdravku Mamiću propisuje devet mjeseci zabrane dolaska na splitske stadione Poljud i Park Mladeži, zbog incidenta koji se dogodio u svečanoj loži Hajdukovog borilišta tijekom ogleda s Dinamom.
 
 
Tvrdnja Zorana Mamića, međutim, tek je djelomično točna. Žalba na nepravnomoćnu presudu usitinu odgađa izvršenje iste, no samo ukoliko se radi o presudi sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na stadionima. Ona je Mamiću izrečena naknadno i nakon detaljnije istrage, dok je prvotno priveden zbog narušavanja javnog reda i mira.
 
Riječ je, dakle, o dva postupka. Sukladno Zakonu o narušavanju javnog reda i mira policija je za Mamića tražila izricanje mjere opreza zabrane dolaska na splitske stadione, a koju je danas sutkinja Prekršajnog suda u Splitu rješenjem i izrekla. U tom slučaju, žalba ne odgađa izvršenje mjere opreza, u ovom slučaju zabrane.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sud je, dakle, Mamiću jasno zabranio dolazak na Park Mladeži, no to rješenje na snagu stupa tek uručenjem. Tu dolazimo do vrhunca apsurda: moguće je da Zdravko Mamić izbjegne uručenje spomenutog rješenja, iako po logici stvari mjera opreza nema smisla ukoliko se s njezinim izvršenjem može odugovlačiti. No, očigledno može, obzirom da izvori iz policije tvrde da su rješenje Zdravku Mamiću dužni uručiti tek ukoliko ga on ne primi redovnim putem. Sud u tom slučaju ima pravo naložiti policiji uručenje rješenja, no čini se da su se prekasno sjetili.
 
Riječ je o vrlo zanimljivom pravnom pitanju uoči sutrašnje utakmice Splita i Dinama na Parku mladeži i utrci s vremenom koja otkriva sve manjkavosti državnog pravnog aparata. 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara