Zašto HNS nije branio čast hrvatskog nogometa kao što brani Platinija?

Foto: Ronald Goršić / Cropix

NAKON što je sudac Bruno Marić u intervju za jedan hrvatski dnevni list oštro napao Michela Platinija, tajnik HNS-a Boris Košutić zatražio je promptno očitovanje.

Prisjetimo se, Marić je rekao: Iako predsjednik Platini neće doći svjedočiti u Daruvar, ja sam još uvijek uvjeren da će presuda biti izrečena i bez njega. Mi smo sve dokazali, a u slučaju da se oni ne pojave, ja bih zaključio da nemaju ni što odgovoriti na naše argumente. Ali uvijek će biti ljudi za koje ću ja i dalje biti kriv, a kunem vam se da nisam. Nikada se neću sasvim rehabilitirati u društvu. Kad već svi znaju za mene htio bih da kažu, "eno, onaj super sudac", a ne, "vidiš, on je za milijun eura tužio Uefu i onog seratora Platinija". Baš bih volio da Platini dođe u sudnicu. Ne bojim se njega ni njegove Uefe, a onako kako se on nama obratio na obljetnici Saveza, uopće ne ulazeći u meritum, nije potez gospodina.

U ime Bruna Marića, javnosti je pripoćenje poslao njegov pomoćnik Vladimir Gredelj, a tekst donosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine Košutić, obraćam Vam se u svojstvu punomoćnika , u svezi Vašeg neformalnog telegramskog poziva mojoj stranci gospodinu Bruni Mariću sa zahtjevom da Vam se u ekspresnom roku, očituje na tekst u Jutarnjem listu, u kojem se prema Vašem viđenju, uvredljivo izrazio o gospodinu Michaelu Platiniju, predsjedniku UEFE.

Prije svega , u ime moje stranke moram Vam skrenuti pozornost, kako prezentirani krajnje neformalan modalitet komunikacije nije prikladan za teške optužbe koje se mojoj stranci stavljaju na teret. Prije svega, slobodan sam Vam dati do znanja, da sam savjetovao gospodina Brunu Marića, da ne odgovara na neformalne pozive , naročito na one iz HNS- a, jer imamo vrlo loša iskustva sa takovim pozivima. Zadnji takav poziv HNS-a bio je na saslušanje sa UEFA-inim istražiteljem. Svi znamo kako je to završilo! Nadalje , gospodin Bruno Marić nikada prije , pa niti u predmetnoj prigodi nije iznio svoj negativan, a posebice ne uvredljiv sud o gospodinu Platiniju. Vaš postupak( telegramska optužba, sa ponudom mojoj stranci da dokazuje svoju nevinost), protuustavan je čin , koji podsjeća na kafkijanska vremena, i na početak afere u kojoj je moja stranka doživjela medijski linč , bez presedana, što je posredno imalo za rezultat i krajnje negativnu percepciju o stanju u hrvatskom nogometu, gotovo kataklizmičkih razmjera.

Stoga sam savjetovao gospodina Brunu Marića, i mog velikog prijatelja, da Vam se ne očituje, dok to ne zatražite u zakonom propisanom postupku. Posebno zbunjuje Vaša potreba za ekspresnom reakcijom. Naime, prema mom skromnom mišljenju, bilo je puno boljih prigoda za ekspresne reakcije HNS-a, povezanih sa gospodinom Platinijem , koje se na žalost nisu dogodile. Jedna od takovih bila je u HNK-a u Zagrebu, kada su upravo čelne osobe HNS-a propustile promptnom reakcijom zaštititi dignitet ne samo HNS-a , hrvatskih nogometnih sudaca , hrvatskog sporta već i ugled hrvatske države od nepristojnog , neuljudnog i krajnje neprikladnog nastupa gospodina Platinija. Možda mi je promakla reakcija HNS-a , no ja je se ne sjećam. Kako objasniti gospodine tajniče , da vodite brigu o dignitetu prvog čovjeka UEFE, a o dignitetu hrvatskih sudaca i hrvatskog nogometa ne? Barem ne tim žarom! Znači li to da se slažete sa takovim ocjenama? Ne pada mi na pamet time „gurati pod tepih“ brojne probleme hrvatskog nogometa , od kojih nitko nije imun pa niti UEFA-a , međutim bila je to velika obljetnica i prigoda prisjetiti se u svečarskom tonu brojnih velikana hrvatskog nogometa na igralištima i oko njega, kojima puno toga dugujemo. Umjesto toga on je svečanost, pretvorio u sudnicu, u kojoj je sebi namijenio ulogu tužitelja, znajući da se nitko neće usuditi preuzeti ulogu branitelja.

Tužno! Umjesto da tada reagirate i zaštitite hrvatski nogomet kakav god bio , od gospodina Platinija Vi sada skačete u njegovu obranu bez ikakova razloga i gazite već zgaženog. Čestitam! Sigurno Vam je promaklo primijetiti, da u govoru gospodina Platinija nije bilo nimalo srama zbog činjenice da je ekstremno negativna percepcija građana spram stanja u hrvatskom nogometu eskalirala do pogubnih razmjera, nakon sustavnog višemjesečnog dezinformiranja i zloporabe hrvatskih medija, koji su vjerujući neprikosnovenom autoritetu službenika UEFE inficirali hrvatsku sportsku i opću javnost. Treba li podsjećati da je upravo gospodin Platini tog svog službenika (famoznog Robina Bokšića) nešto kasnije nazvao „lopovom“ i „kriminalcem“ i smijenio do tada neupitnog visokog službenika UEFE Petera Limachera, njegova šefa. Njegova posjeta Hrvatskoj u prigodi stogodišnjice bila je prigoda da se ispriča zbog štete koju je počinio gospodinu Bruni Mariću, Zoranu Mamiću, Dinamu , i konačno hrvatskom nogometu. Nije to učinio! Zašto? Jer drži da je dovoljno velik da bi se ispričavao malima. I Vi ste tog i takovog čovjeka odlučili štititi od žrtve“ njegove administracije!? I drug Tito bi bio zadovoljan Vašim kriterijima, zaštite svoga lika i djela!!!

Na kraju, prisjetimo se kako je Hrvatski nogometni Savez na posljednjoj sjednici donio odluku kako će se ubuduće strogo kažnjavati izjave trenera, igrača i drugih nogometnih dužnosnika o sudačkoj organizaciji i HNS-u. Sastanak se odvio dva dana nakon Marićevog istupa, a ostaje nam vidjeti kako će hrvatska krovna nogometna organizacija reagirati po tom pitanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara