Zašto volimo Borussiju Dortmund?

Zašto volimo Borussiju Dortmund?

Foto: Guliver Image/Getty Images

ZAŠTO nam je Borussia Dortmund najdraži "drugi klub"? Odgovor na to pitanje pokušao je dati novinar britanskog Guardiana koji je napisao pet razloga zašto volimo klub s Westfalena.

1. Iskustvo s utakmice

Dortmundov stadion prima 80.645 navijača, a od toga 25 tisuća stoje - da, stoje na tribini iza jednog gola. Poznati su kao "Žuti zid", a navijanjem stvaraju zaglušujuću buku.

"Nitko nema navijače kao mi, 25 tisuća fanatika iza gola je razlika u odnosu na bilo koji drugi klub na svijetu", smatra branič Borussije Neven Subotić.

Borussia može zaraditi postavljanjem stolica na južnoj tribini, ali to ne želi...

"Nema stolica na jugu. Time bismo izgubili nešto drugo što imamo, moramo zadržati svoj mentalitet", poručio je predsjednik Hans-Joachim Watzke.

2. Jeftine ulaznice

Borussia ima najveću posjećenost utakmica u svijetu nogometa, a odlučna je u tome da ne želi poskupjeti ulaznice. Najjeftinija godišnja ulaznica za južnu tribinu košta samo 190 eura, a najskuplja za zapadnu 700 eura, dok za VIP tribinu košta između tri i sedam tisuća eura. Klub ima čak 55 tisuća godišnjih pretplatnika, a još deset tisuća je na listi čekanja.

Borussia može povećati cijene ulaznica...

"Ali onda bismo izgubili kredibilitet i odanost."

Klub ne želi zarađivati na navijačima, pa je tako Watzke odbio povećati cijenu piva s 3.70 eura na 3.80.

"Nama 10 centi ništa ne znači, a navijači neće biti sretni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

3. Tradicionalne vrijednosti

Sve više navijača iz raznih krajeva svijeta putuje u Dortmund na utakmice. Skoro tisuću Engleza gleda svaku utakmicu na Westfalenu, vjerojatno jer su razočarani engleskim nogometom.

"Možda misle da nešto nedostaje, da su engleski klubovi izgubili dušu. To je veliki problem engleskih klubova. Uostalom, jeftinije je navijačima iz Londona gledati nas nego Premierligu", smatra Watzke.

4. Stil igranja

Momčad Jurgena Kloppa je nevjerojatno teško pratiti. Njegovi nogometaši pokrivaju više prostora od svojih suparnika. Protiv Arsenala prije dva tjedna Borussia je pretrčala 11.5 kilometara više od Wengerove momčadi.

Kloppovi izabranici su tehnički sjajno potkovani, a Roberta Lewandowskog, Marca Reusa i Henriha Mhitarjana žele svi najveći europski klubovi.

"Mhitarjana su htjeli dovesti Liverpool i Tottenham, klubovi koji su Šahtaru mogli dati više novca od nas. Međutim, on mi je rekao da želi samo u Borussiju zbog strasti navijača i nogometa koji igramo", otkrio je Watzke.

 

5. Poslovni model

Borussia živi unutar sredstava koja posjeduje, a pobjeđuje puno skuplje momčadi od sebe. Godišnji budžet im je samo 67 milijuna eura.

"Mislim da jedan Stoke City ima isti budžet kao mi. Baš zbog toga ne smijemo griješiti na tržištu. Sve naše investicije nam se vraćaju, i posebno sam zahvalan Kloppu na tome, on svakog igrača pravi još boljim", rekao je Watzke i osvrnuo se na Bayern.

"Lako je njima. Bayern živi u zemlji mlijeka i meda, najbogatijoj regiji u Njemačkoj."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara