A gdje je Hrvatska? U "revolucionarnom" FIFA-inom renkingu neće biti ni u top 10

A gdje je Hrvatska? U "revolucionarnom" FIFA-inom renkingu neće biti ni u top 10
Foto: EPA-EFE

IAKO JE najnovija FIFA-ina rang ljestvica bila najavljena za 19. srpnja, krovna svjetska nogometna federacija će zbog promjena u kalkulacijama najboljih reprezentacija novu ljestvicu objaviti 16. kolovoza.

FIFA je najavila velike promjene u izračunu renkinga kojim bi se trebalo izbjeći kalkuliranje pojedinih reprezentacija s igranjem prijateljskih utakmica i odabirom protivnika. FIFA je dosad godinama određivala datume novih ljestvice prema kojima su se slagale kvalifikacijske skupine. To su neke momčadi koristile kako bi prije mjeseca čiji se renking uzimao kao osnova za određivanje kvalifikacijskih skupina izbjegavale igranje utakmica kako ne bi pokvarile svoj renking i bile u što boljoj poziciji uoči ždrijeba.

To su činili i Wales i Rumunjska dok su apsolutni kraljevi iskorištavanja takva FIFA-ina sustava bili Poljaci koji su pravovremenim odabirom laganih prijateljskih utakmica u gotovo svakim kvalifikacijama bili u prvoj jakosnoj skupini. To će se novim sustavom izbjeći jer će FIFA od ovog mjeseca nadalje koristiti Elo sustav renkinga (iz šaha) koji će se osvježavati nakon svake odigrane utakmice i koji će različito rangirati rezultate protiv različitih protivnika.

Primjerice, neće se isto bodovati pobjeda 3:0 protiv Estonije i protiv Engleske, nego će se bodovi osvajati i gubiti ovisno o renkingu protivnika. FIFA je dosad veću važnost davala reprezentacijama iz UEFA-e i CONMEBOL-a (Južna Amerika), što će se prema novom sustavu promijeniti.

Bodovanje će se računati prema formuli u kojoj će se postojećem renkingu dodavati (ili oduzimati) bodovi ovisno o rezultatu utakmice, renkingu protivnika i natjecanju pod kojim se utakmica održala. Prijateljska utakmica izvan FIFA-ina termina množit će se s koeficijentom 0,5, utakmica unutar FIFA termina množit će se s koeficijentom 1, utakmice iz skupine Lige nacija s koeficijentom 1,5 i tako dalje, sve do nokaut faza SP-a koje će se množiti s koeficijentom 6, što do sad nije bio slučaj.

FIFA će kao osnovu za novi renking koristiti postojeću tablicu kojoj će onda dodati rezultate utakmica sa Svjetskog prvenstva. Prema posljednjoj FIFA-inoj ljestvici objavljenoj tjedan dana prije početka SP-a prva tri mjesta zauzeli su Njemačka, Brazil i Belgija, dok je Hrvatska bila na 20. mjestu.

Na novoj tablici, koja je još neslužbena, ali vrlo vjerojatno potpuno realna, prve tri momčadi će i dalje biti iste, ali će od četvrtog mjesta nadalje biti promjena. Novi svjetski prvak Francuska trebala bi skočiti na četvrto mjesto, Peru će skočiti na 11. mjesto, Švedska će upasti u 20 najboljih, a svjetski viceprvak Hrvatska napredovat će za samo pet mjesta i trebala bi biti na 15. mjestu.

Ispred Hrvatske će i dalje biti Švicarska i Poljska pa čak i Danska, ali za očekivati je da će Hrvatska iz mjeseca u mjesec napredovati budući da će u Ligi nacija imati puno jače protivnike (Engleska i Španjolska) i za očekivati je da dodatno poboljša svoj renking. Hrvatska će uz Švedsku biti reprezentacija s najvećim napretkom (pet mjesta) u 20 najboljih momčadi, dok će Rusi napredovati za 12 pozicija i trebali bi biti 58. reprezentacija svijeta.

Srbija će skočiti za dvije pozicije, na 32. mjesto, BiH će zadržati 40., a Slovenija će pasti za jedno mjesto i bit će 57. reprezentacija svijeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara