NBA LIGA

Abdul-Jabbar prodaje šampionsko prstenje i više od 1000 suvenira iz karijere

Abdul-Jabbar prodaje šampionsko prstenje i više od 1000 suvenira iz karijere
Foto: EPA

KAD NEKI poznati sportaš na aukciji rasprodaje svoje teško stečene trofeje, obično je razlog u financijskim problemima pa je takva vijest o Kareemu Abdul-Jabbaru izazvala poprilično iznenađenje.

Kareem, koji je rođen kao Lew Alcindor, a ime je promijenio 1971., tri godine nakon što je prešao na islam, jedan je od najvećih košarkaša svih vremena, rekorder po broju koševa, utakmica i odigranih minuta u NBA ligi, šesterostruki prvak i šesterostruki MVP. Vrlo je inteligentan i imućan čovjek, s brojnim izvan košarkaškim interesima. Pa kako se onda doveo u situaciju da prodaje četiri od šest svojih prstenova koje je osvojio kao igrač (s LA Lakersima 1980., '85., '87. i '88.)?

Razlog nisu financijski problemi, nego nešto puno plemenitije. Cijela zarada ići će u njegovu humanitarnu fondaciju Skyhook koja pomaže djeci u edukaciji o znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

"Kad treba birati između držanja prstena ili trofeja u sobi i omogućavanja djeci da promijene živote, izbor je prilično jednostavan. Sve prodaj", objasnio je danas 71-godišnji Kareem koji je na prodaju stavio i druge nagrade, potpisane suvenire i rekvizite iz 20-godišnje karijere.

"Gledajući što sam učinio u životu, umjesto buljenja u nakit i dragulje koji slave nešto što sam učinio jako davno, radije bih pogledao razdragano lice djeteta koje drži svoju prvu gusjenicu i razmišljao o tome što mogu učiniti za njegovu budućnost. To je povijest koja nema cijenu."

Zasad najveću cijenu na aukciji, koju vodi Goldin Auctions, ima prsten iz 1985. s ponudom od 90.000 dolara, preostala tri su na ponudama između 70.000 i 85.000, a 85.000 je ponuđeno i za potpisanu loptu s Kareemove posljednje utakmice u karijeri. Ima tu i puno jeftinijih suvenira, poput plaketa ili donjih dijelova trenirki, koji se mogu nabaviti za stotinjak dolara. Na aukciji je ukupno više od 1100 artikala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara