Afera u Championshipu: Slavni trener špijunirao Lampardov trening

Afera u Championshipu: Slavni trener špijunirao Lampardov trening
Foto: EPA

UTAKMICA engleskog Championshipa između Leedsa i Derby Countyja je dobila veliku uvertiru zahvaljujući osebujnom Argentincu Marcelu Bielsi, treneru koji je ove sezone preporodio Leeds. 

Naime, na jednom od posljednjih treninga koje su igrači Derby Countyja imali uoči utakmice policajac koji je patrolirao oko igrališta spazio je "osobu koja se sumnjivo ponaša", a koja se duže vrijeme sakrivala gledajući taj trening. Nije trebalo dugo da britanski mediji zaključe kako je riječ o nekom iz redova Leedsa, a afera je već dobila ime "Spygate". 

Marcelo Bielsa je u intervjuu uoči utakmice iznenadio javnost, priznao da je to napravio i prihvatio apsolutnu odgovornost: "Istina je, ja sam poslao čovjeka tamo i ja sam odgovoran. Sada više nije bitno smatram li ja to legalnim ili nelegalnim, moralnim ili nemoralnim - sama činjenica da Derby County smatra da je to pogrešno dovoljna mi je da zaključim kako sam pogriješio."
Na društvenim mrežama i u britanskim medijima vodi se "javna rasprava" o tome treba li kazniti argentinskog stručnjaka i na koji način. 

Trener Derbyja, legendarni Frank Lampard, slučaj je prokomentirao vrlo kratko i jasno: "Ako kasnije u karijeri odem u neku drugu zemlju, dobro ću paziti kakva je nogometna kultura i držat ću je se. Mislim da je to ispravna stvar za napraviti ne samo u nogometu, već i bilo kojem aspektu života."

Ovakva reakcija nekadašnjeg engleskog reprezentativca vjerojatno je reakcija na konstataciju Mauricija Pochettina, trenera Tottenhama, kako Bielsa (njegov nogometni mentor) nije pogriješio: "Nema ništa loše u tome da saznaš što više informacija o suparniku. U posljednjih 30 godina to je u Argentini postala praksa i svi veliki treneri su to radili. Kada sam bio mladi igrač sa 16,17 godina, često su nam suparnički treneri špijunirali treninge na ovaj ili onaj način. U Engleskoj je to čudno, ali u Argentini je sasvim normalno."

Marcelo Bielsa preuzeo je Leeds u ljeto 2018. godine i s njima napravio fenomenalan rezultat. Leeds je prvi na tablici s 51 bodom iz 26 kola, a osim što pobjeđuju, igraju strašno atraktivan i ofenzivan nogomet koji je u kratko vrijeme osvojio sve njihove pristalice, ali i brojne neutralce. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara