Ajaxovi navijači pamte izbodenog "suborca", BBB zabranu rješavaju kupnjom karata preko interneta

Tekst: A.K.
Foto: Cropix

OSIM što Nizozemci pamte da je jedan od njihovih navijača ozlijeđen ispred McDonaldsa u Jurišićevoj kada su 1999. Ajax i Dinamo igrali Ligi prvaka, navijači Ajaxa prijateljuju s navijačima Anderlechta, koji su također napadnuti na zagrebačkom gostovanju prošli mjesec.

> 600 Boysa ide za Amsterdam: "Huligani nas neće natjerati da odustanemo od pravih navijača"

Netrepeljivost između navijačkih skupina Ajaxa i Dinama datira od prije 10 godina kada su se dva kluba sastala u Ligi prvaka; prije prve utakmice skupine u Zagrebu (0:0) u centru Zagreba, u Jurišićevoj ulici, ispred poznatog fast food lokala došlo je do okršaja huliganske ekipe gostiju i BBB-a. U sukobu je teže nastradao jedan Nizozemac koji je ozlijeđen razbijenom bocom.

Na utakmicu u Amsterdam putovalo je oko 500 BBB-a i zabilježen je samo jedan sukob u centru grada ispred fan cluba navijača domaćih koja je okončana tako da su Ajaxovi navijači pobjegli u fan club.

Prije dvije godine opet su se sastali Dinamo i Ajax, ovaj put u Kupu Uefa, ali ovaj put nije bilo većih izgreda, kako u Zagrebu, tako ni u Amsterdamu. Policija u oba grada je bila na oprezu, a posebno su ostale u sjećanju iznimno brojne policijske snage u Amsterdamu.

Nizozemska policija pogriješila zabranom BBB-ima da kupuju karte

Dogovoreno je da će Dinamovi navijači pravo na ulazak na stadion ostvariti tako da preuzimanjem vaučera plaćaju za ulaznicu 250 kuna u Zagrebu jer je Uefa utakmicu proglasila susretom visokog rizika, a nizozemska policija je poručila da navijača bez vaučera neće moći kupiti karte za utakmicu, a neće biti ni individualne prodaje ulaznice bilo kojim navijačima osim članovima Ajax kluba s godišnjim ulaznicama

Suprotno uvriježenom mišljenju, zabrana BBB-ima da izravno kupe karte, ne znači da na tribinama neće biti onih "kojih tamo ne bi smjelo biti".

Karte se po cijenama od 54 do 65 eura mogu kupiti na Ajaxovoj službenoj stranici pa bi Dinamovi navijači  mogli biti na tribinama van "boksa" za BBB-e, dakle među navijačima Ajaxa i samim time je mogućnost njihove kontrole manja.

Nizozemci se boje nereda Dinamovih navijača po uličicama u centru Amsterdama koje je teško nadzirati

Nizozemski mediji i navijački forumi pred gostovanje Dinama u četvrtak mnogo više pažnje posvećuju "navijačima s reputacijom izazivača nereda" nego momčadi s kojom Ajax igra u skupini Europske lige.

Ajax i amsterdamska policija održali su već nekoliko sastanaka kako bi se pripremili za gostujuće navijače za koje se podsjeća da je "rumunjska policija imala s njima pune ruke posla kada su izbili neredi u Temišvaru", a uz sve tekstove priložene su i snimke navijačkih nereda u Rumunjskoj. Zato se očekuje da će nizozemska policija intervenirati odlučno ako dođe do sukoba.

Nizozemci također podsjećaju da centar Amsterdama s mnoštvom uličica koje je teško kontrolirati, upravo idealan za izazivanje nereda, što su dokazali i incidenti koji su se dogodili prije gostovanja navijača u europskim kupovima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara