Ako Sjevernokorejci i odu na "čišćenje" zbog sramote protiv Portugala, svijet to nikada neće saznati

Tekst:Totalsport
Foto: AFP

OMILJENI "Vrhovni i dragi vođa", Kim Jong II, i njegova svita bili su toliko oduševljeni nastupom sjevernokorejske nogometne reprezentacije u 1. kolu SP-a da su izvanredno dopustili prijenos druge utakmice uživo.

Očekivali su vlastodršci da će njihovi nogometaši odigrati još jednu herojsku utakmicu u Južnoj Africi protiv Portugala u srazu drugog kola skupine G. Na njihovu žalost, Portugalci su izgubljene Sjevernokorejce deklasirali 7:0 pobjedom, od čega su šest golova zabili u nastavku utakmice.

Problem je što je težak poraz svojih superljudi vidjela čitava nacija. A to nije dobro. Komentator utakmice na javnoj televiziji, jedinoj u najizoliranijoj državi svijeta, potrudio se zaključiti prijenos što brže nakon posljednjega sučevog zvižduka: "Portugal je pobijedio i sada ima četiri boda. Time završavamo naš prijenos."

Odmah potom uslijedio je propagandni program. Prikazani su radnici i inženjeri jedne tvrtke kako salutiraju "Dragom vođi". Dok su igrači pognutih glava napuštali stadion, a najveća zvijezda Jong Tae Se nakon toga zamolio naciju za oprost ispričavši se za neuspjeh na Svjetskom prvenstvu, gledatelji su s televizije već počeli upijati šok-terapiju.

Izvjestitelji koji su za Associated Press gledali utakmicu na sjevernokorejskoj televiziji, izvijestili su da je društvo koje je s njima gledalo utakmicu naglo utihnulo nakon što je Portugal poveo golom Raula Meirelesa u 29. minuti. "Naši braniči nisu primijetili igrača koji se ubacio iz drugog plana. Morali su paziti bolje", rekao je komentator.

Tijekom poluvremena gledateljima je prikazan kratak film o povijesti svjetskih prvenstava, aktualni rezultati iz Južne Afrike, te puštena domoljubna pjesma "Svoju zemlju volim najviše". Tijekom same utakmice tehničari na državnoj televiziji nisu pokušavali prigušiti zvuk niti ukloniti reklame oko travnjaka.

Novinare je na press-konferenciji pak zanimalo hoće li zbog katastrofalnog poraza Sjevernokorejce nakon povratka kući dočekati kazna. "Ne, nećemo biti kažnjeni zbog neuspjeha", rekao je Jong-Hun Kim. Jedan od bivših izbornika reprezentacije ranije je najavio da bi loš nastup reprezentacije u Južnoj Africi mogao rezultirati slanjem nogometaša na "čišćenje", a jedno od standarnih oblika čišćenja jest rad u rudniku. Čak da se to i dogodi, pitanje je hoće li svijet ikad saznati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara