Ako želite nogometni uspjeh, obucite crvene dresove

Ako želite nogometni uspjeh, obucite crvene dresove

KLJUČAN razlog uspjeha pojedinih nogometnih klubova mogla bi biti upravo boja dresa koju nose njihovi igrači. Tako je pokazala studija znanstvenika s Plymuth i Durham fakulteta, koji su analizirali rezultate nogometnih utakmica engleskih klubova odigranih između 1946. i 2003.

Analiza ih je dovela do zaključka kako su klubovi koji imaju izrazito crvenu boju dresova, redovito bolje plasirani od drugih klubova. Ista studija je pokazala kako boja dresa može utjecati na koncentraciju protivnika i samopouzdanje igrača.

Druga i treća po učinkovitosti su izrazito bijela i plava boja dresa, dok su klubovi čiji su dresovi žute i narančaste boje prošli najgore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuvši kako su igrači Brazila osvojili titulu svjetskih prvaka pet puta u žutim dresovima, znanstvenici su priznali kako njihova teorija ipak ne znači pravilo.

Ako se uzme u obzir da se nacionalni dresovi hrvatske reprezentacije (prva garnitura)  sastoje od crveno-bijelih kvadrata, odnosno spoja najbolje i druge najbolje boje, onda bi se moglo zaključiti da barem prema znanstvenicima, ne bi trebalo biti previše brige za uspjeh naših na Euru.

M.P./B.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara