KONTROVERZA U AMERICI

Američki srednjoškolac predao borbu jer se nije želio hrvati protiv djevojaka

Američki srednjoškolac predao borbu jer se nije želio hrvati protiv djevojaka
Foto: Getty Images / Guliver Image (ilustracija)

JASLYNN GALLEGOS i Angel Rios postale su prošlog mjeseca prve djevojke koje su ostvarile plasman na hrvačkom srednjoškolskom državnom prvenstvu Colorada, zauzevši peto, odnosno četvrto mjesto.

Pa opet, Gallegos nije zadovoljna zbog načina na koji je došla do plasmana. Obje su prošle u turniru zbog predaje istog protivnika. Brendan Johnston nije se želio boriti protiv djevojaka.

Žensko hrvanje nema veliku tradiciju u SAD-u, ali je u posljednjih 25 godina itekako napredovalo. Pa ipak, samo 12 od 50 saveznih država ima i ženski program u ovom sportu, dok se u ostalima i dalje oba spola natječu u istoj konkurenciji.

Kaže da su ga spriječila kršćanska načela

"Nekoliko stvari mi smeta u borbi s djevojkama. Prvo, tu je fizički kontakt kojeg u hrvanju ima puno. A drugo je fizička agresija. Ne želim tako tretirati mladu damu na strunjači. Ili izvan strunjače. Ali ne želim ni podcjenjivati njenu srčanost i trud", objasnio je Johnston, kojeg o takvom kontaktu s djevojkama sprječavaju njegova kršćanska načela.

Gallegos je rekla da poštuje njegovu odluku, ali je ne razumije. I ne želi da drugi idu njegovim koracima.

"Samo se želim baviti hrvanjem, a ne se nužno definirati kao hrvačica, tako da me ta situacija malo povrijedila. Želim se baviti hrvanjem, a moj spol me sputava", rekla je za National Public Radio.

A hrvanjem se bavi od pete godine i od tada se borila i s djevojčicama i s dječacima.

"Hrvanje je mišićna memorija, uopće ne moram razmišljati za vrijeme borbe", kaže Jaslynn.

Prije 25 godina u srednjim školama u SAD-u bile su samo 804 hrvačice. Ove godine ih je 16.562. Colorado bi mogao postati 13. država sa ženskim hrvačkim programom, što znači da bi se Gallegos, Rios i ostale djevojke mogle boriti isključivo u ženskoj konkurenciji, no Jaslynn je maturantica pa iduće godine ionako neće biti srednjoškolka.

S obzirom na to kako izgleda hrvačka borba, potpuno je jasno zašto mnogi smatraju neprimjerenim održavanje borbi između različitih spolova. Neki hrvači se boje da će ozlijediti protivnicu i ne žele primjenjivati silu, a neki su pod dojmom #MeToo pokreta u kojem sve više žena javno govori o seksualnom zlostavljanju.

Za Jaslynn Gallegos to su gluposti.

"Nikad nisam čula da se neka cura žalila da joj se tako nešto dogodilo tijekom borbe. Pa to je hrvanje, svi razumijemo da je to vrlo tjelesan sport. Doslovno se boriš da nekog baciš na leđa. Možeš pobijediti, može izgubiti, ali ja sam definitivno vrijedna borbe", objasnila je i dodala da joj se u stotinama borbi protiv dječaka nikad ništa slično nije dogodilo te je svim hrvačima koji se možda neće htjeti boriti protiv nje poručila:

"Samo se hrvajte sa mnom."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara