Amerikanci: Finale Francuske i Hrvatske jedna je od najčudnijih utakmica u povijesti

Amerikanci: Finale Francuske i Hrvatske jedna je od najčudnijih utakmica u povijesti
Foto: EPA

"HRVATSKA je dominirala protiv Francuske", teza je koja se povlači već danima nakon prošlotjednog finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

"Jedna od najčudnijih utakmica u povijesti"

Kako bi proučio tvrdnju cjelokupnog svijeta, novinar američkog NBC-ja prionuo je istraživanju. Na koncu iščitavanja statističkih podataka zaključio je kako je finale Francuske i Hrvatske "jedna od najčudnijih nogometnih utakmica u povijesti".

"Francuska je pobijedila 4:2, no apsolutno svaki statistički podatak i sve analize nakon utakmice govore potpuno drugačije. Što dulje razmišljam o utakmici, rezultat ima manje smisla", napisao je Kyle Bonn i kroz statističku prizmu elaborirao svoja zapažanja.

"Nesreća i francuska taktika presudile su Hrvatskoj"

Hrvatska je prema posjedu lopte (61:39) i ukupnim brojem dodavanja (547:271) bila znatno dominantnija, no naposljetku je izgubila taktičku bitku. Kyle Bonn istaknuo je kako je Hrvatsku proklela nesreća.

"Razliku je donijela obrana i, sasvim iskreno, sreća. Pogledajte samo prvi gol Francuske. Čista sreća. Prekršaj na Griezmannu nije postojao, Mandžukić je zabio autogol na koji je utjecao Pogba koji je bio u zaleđu. Subašić je, pak, ostao na krivoj nozi", pojasnio je i osvrnuo se na taktiku obojice izbornika.

"Kada malo bolje razmislite, uopće ne čudi iznenađujuća taktika dvaju izbornika. Francuzi su jasno znali da Hrvatska ima jedan od najboljih veznih redova svijeta, ako ne i najbolji. Luka Modrić igra od jednog do drugog kaznenog prostora, a uz njega su defenzivno dominirali Ivan Rakitić i Marcelo Brozović. Prebacivanje spomenute trojke visokim loptama bilo je očekivano. Uz to, Francuska je svojom taktikom mogla iskoristiti svoje najveće prednosti - brzinu i nadmoć u skoku. Ipak, šokantno je vidjeti da takvu taktiku koristi momčad koja je prepuna talenta. Prije smo takvu taktiku gledali na primjeru slabijih momčadi u okršajima s nogometnim divovima", podvukao je novinar američkog NBC-ja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara