Ana Jelušić – nova zvijezda hrvatskog skijanja

Ana Jelušić – nova zvijezda hrvatskog skijanja

MLADA Riječanka Ana Jelušić osvojenim 5. mjestom u Aspenu na utrci slaloma pokazala je da njeno vrijeme tek dolazi. No, 18-godišnjakinji iz Rijeke to nije prvi put da je zapažena na svjetskoj skijaškoj sceni.

Ana je svoje prve skijaške korake napravila još s tri godine, a s 5 godina počela je trenirati na Platku nedaleko Rijeke. Trenirao ju je Zoran Sobol.

Nakon izvrsnih uspjeha u FIS dječjim utrkama – pobjednica Topolina u Monte Bondoneu (Italija), pobjednica veleslaloma Whistler kupa - pobjednica veleslaloma Loka Pokal u Škofjoj Loci, Ana se u sezoni 2001./2002. počela natjecati u FIS utrkama, a velika joj je želja bila nastupiti na Zimskim olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nastup na ZOI-u bilo se izuzetno teško kvalificirati, no uz dobar odabir utrka trenera Sobola i direktora reprezentacije Pavleka Ana je uspjela izboriti nastup u Salt Lake Cityju i tako postala najmlađa skijašica na Olimpijadi. U utrci slaloma tada 15-godišnja Ana osvojila je izvrsno 23. mjesto.

U sezoni 2002./2003. godine na prvoj veleslalomskoj utrci sezone u Söldenu tada 16-godišnja Ana je postala najmlađa skijašica koja se uspjela kvalificirati među 30 najboljih. U istoj sezoni Ana je u Cortini d´Ampezzo, također u veleslalomu, osvojila 27 mjesto.

Ana je sudjelovala i na Svjetskom prvenstvu u St Moritzu 2003. godine, gdje je u slalomu osvojila 24. mjesto. Iste godine mlada Riječanka je sudjelovala i na Juniorskom svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju u Mont Genevreu, gdje je osvojila 2. mjesto u slalomu, te 7. u veleslalomu. Na kraju sezone bila je pobjednica veleslaloma Hrvatskog prvenstva.

Ana je imala sreću što su je u karijeri zaobilazile ozljede. Prvi i posljednji put se ozlijedila davne 1992. godine kada je slomila potkoljenicu lijeve noge na treningu u austrijskom Moeltaller Gleitscheru.

Nakon fenomenalnog 5. mjesta u Aspenu mlada Riječanka izjavila je kako "nema pojma što ja radila na stazi", zna da se "bacila na glavu pa što bude", a srećom na kraju je sve dobro završilo.

Anu je zaista bio užitak gledati kako skija, a nadamo se da će nas i u budućnosti oduševljavati. Baš kao i Janica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara