Ančić preko Đokovića u četvrtfinale Wimbledona, čeka ga Federer

Ančić preko Đokovića u četvrtfinale Wimbledona,  čeka ga Federer

MARIO ANČIĆ je u osmini finala Wimbledona izbacio srpskog tenisača Novaka Đokovića, a u četvrtfinalu ga čeka "vanzemaljac" Roger Federer. Mario je osvojio prvi set, izgubio sljedeća dva, dobio četvrti te u petom setu ranim breakom osigurao ostanak u Londonu, najmanje do srijede.

Novak Đoković   4 6 6 5 2
Mario Ančić        6 4 4 7 6

Mario je s Đokovićem igrao prošle godine u US Openu, te ga je srpski tenisač izbacio u drugom kolu. Nakon teškog susreta Ančić je izravnao ukupni omjer.

Mario je u susretu, koji je trajao tri i pol sata, osvojio 138 poena, šest više od protivnika te ubilježio čak 31 as servis.

Ukupno je imao šest dvostrukih servis pogreški i 32 neprisiljene pogreške. Uz 86 posto osvojenih prvih servisa te 57 posto osvojenih poena na mreži Ančić je svladao mladog suparnika.

Ukupno su tenisači napravili pet break poena, što im je bilo dovoljno da osvoje set. Mario je uspio napraviti break u petom setu i tako pobijediti u vrlo izjednačenom dvoboju.

"Mario je stvarno talentiran i odličan igrač. Ušao je u Top 10 i svi očekuju da će proći dalje. Jedan je od rijetkih all-around igrača, a najopasniji je upravo na ovoj podlozi, na travi. Ipak, imam malu prednost, jer sam ga dobio na US Openu. Sve je otvoreno." - najavio je Đoković prije susreta.

Đoković je trenutno 34. igrač svijeta, a dosad je izbavio Paula Goldsteinea, Tommya Robreda i Mikhaila Južnog. Igrao je i parove s Daneileom Braccialijem, no "zapeli" su u drugom kolu.

Ančić igra svoj četvrti Wimbledon u karijeri, a najbolji plasman pamti 2004. godine, kada je igrao u polufinalu.

Podjsetimo, u prvom kolu je izbacio Nicholasa Almagra Sancheza, zatim Davide Sanquinettija, te je u dva dana svladao Stanislasa Wawrinku.

Roger Federer, trostruki pobjednik Wimbledona je u 83. minute svladao češkog tenisača Tomasa Berdycha sa 6:3, 6:3, 6:4 te će u srijedu igrati protiv Marija Ančića.

>>> Tijek susreta:

Mario i Novak igrali su na terenu broj dva od 17:00 sati.

Prvi set (Ančić)

0:1 Mario Ančić je otvorio susret svojim servisom, Đoković je osvojio tek jedan poen. Ubilježio je jedan as servis.

1:1 Identičan gem odigrao je i Novak, dopustivši Ančiću tek jedan poen. U prvom servis gemu Đokoviću su "ušli" svi prvi servisi.

1:2 Ančić je s tri uzastopna poena lako došao do 0:40, imao dva uspješna izlaska na mrežu, a nakon neprisiljene pogreške Đokovića došao do novog vodstva.

2:2 Mario je nastavio s dobrom igrom na mreži, no to mu je bio i jedini poen koji je osvojio na Đokovićev servis. Srbin je u ovom gemu ubilježio svoj drugi as.

2:3 Mario je dobio gem na svoj servis s tek jednim izgubljenim poenom i dva as servisa.

3:3 Ponovo je Đoković osvojio gem, a Mario osvojio jedan poen.

3:4 Ančiću travnata podloga odgovara jer nakon servisa može brzo izaći na mrežu i volejem osvojiti poen. Ipak, u ovom je gemu ostao na osnovnoj liniji i čestim izmjenama došao do prednosti.

4:4 Novak Đoković je bez izgubljenog poena izravnao rezultat.

4:5 Ančić je, također bez izgubljenog poena došao do petog gema. Činilo se kako će pobjednik prvog seta biti odlučen u trinaestoj igri, susret je dotad bio vrlo izjednačen.

(break, set Ančić) Ančić je, školski, došao do 0:40 na Srbinov servis i osvojio tri set/break lopte. Prvi servis je Novak promašio, Mario nakon drugog izašao na mrežu, a Đoković lobom lopticu poslao u aut.

Statistike prvog seta. U prvom setu Ančić je osvojio 26 poena, sedam više od Đokoviča, obojica su napravila pet neprisiljenih pogrešaka. Mario je odservirao sedam as servisa, a Đoković tek jedan.

Trajanje prvog seta: 30 minuta


Novak Đoković

Drugi set (Đoković):

0:1 Drugi set otvorio je Mario svojim servisom nastavio je s dobrom igrom na mreži, te nakon servisa volejima završavao poene.

1:1 Đoković je bez izgubljenog servisa osvojio svoj peti gem na susretu.

1:2 Ančić je dosad osvojio sve poene nakon svog prvog serivisa, te ubilježio deveti as serivis. Novak je uspio doći do 40:15, a igrači su otišli na kratki odmor te zamijenili strane.

2:2 Ančić je osvojio jedan poen, također za 40:15, a zatim je Novak završio gem.

2:3 Mario je u trećem setu nastavio s as servisima, ukupno ih je odservirao četiri, ali i s odličnom igrom na mreži. Poen za gem na 40:15 osvojio je sliceom, koji Novak nije uspio stići. Igrači su zatim zamijenili strane.

3:3 Nakon prvog serivsa Đokovića, tenisači su odigrali sedam izmjena, a zatim je Mario došao do 15:30. Ipak, Srbin je otklonio opasnost i s tri poena zaredom izjendačio rezultat u drugom setu.

(break Đoković) 4:3 Novak je u sedmom gemu odličnim bekendom uhvatio Marija na krivoj nozi, osvojio poen za 30:30, a zatim vrati servis koji je išao 173 km/h i došao do prve break lopte na susretu. Izašao je na mrežu i smešem osvojio gem na Ančićev servis.

5:3 Naš tenisač nije uspio napraviti re-break, a Đoković osvojio treći gem zaredom.

5:4 Mario je lako osvojio gem na svoj servis, a Đoković servirao za set.

(set Đoković) Ančić je odlično vratio prvi servis Đokovića, točno u tijelo, tako da je Novak morao prepustiti prvi poen sedmom nositelju Wimbledona. Do nove šanse je Mario došao nakon što mu je pomogla mreža te imao 15:30. Dvije break lopte Ančić je osvojio nakon nove Srbinove pogreške, poslao je loptu u aut. Obje break lopte Ančić je izgubio, te došao do izjedančenja. Neobranjivim servisom Đoković je došao do prve set lopte na susretu, a zatim Mario loptu izbacio u aut.

Statistike drugog seta. U drugom setu je Novak osvojio 30 poena, šest više od Marija, koji je od 11 izlazaka na mrežu uspio osvojiti tek četiri poena. Iako je imao dvije break prilike, Ančić nije realizirao niti jednu, dok je Đoković jedinu spremno dočekao i uzeo servis našem tenisaču. Mario je imao šest as servisa, a Novak četiri manje.

Trajanje drugog seta: 42 minute

Treći set (Đoković):

Tekst se nastavlja ispod oglasa

0:1 U trećem setu je ponovo prvi servis imao naš tenisač, lako ga je osvojio, a zatim su igrači zamijenili strane.

1:1 Bez izgubljenog poena Đoković je izjednačio rezultat u trećem setu.

1:2 Dobrim prvim servisom i dobrim izlascima na mrežu Ančić je osvojio treći gem trećeg seta.

2:2 Susret je i u trećem setu bio izjednačen, oba tenisača dobro su servirala, no Mario dotad nije osvojio niti jedan poen na Đokovićev servis.

(break Đoković) 3:2 U petom gemu Đoković je došao do 0:30, Mario osvojio dva poena, a zatim Novak osvojio novu break loptu na 30:40 te priliku spremno iskoristio.

4:2 Đoković je povećao prednost te sigurno išao prema drugom setu, to mu je bio treći gem zaredom koji je osvojio.

4:3 Mario je dobrim prvim servisom osvojio svoj treći gem u trećem setu.

5:3 Mario je uspio doći do izjednačenja na servis Đokovića, a zatim napravio dvije velike pogreške i propustio priliku za oduzimanje servisa.

5:4 Ančić je osvojio svoj servis, te je morao tražiti novu priliku za izjednačenje rezultata na Đokovićev servis za set.

(set Đoković) Sa četiri neobranjiva servisa, Novak Đoković je osvojio drugi set.

Statistike trećeg seta. U trećem setu je Đoković osvojio 30 poena, sedam više od Ančića. Imao je dva as servisa, ali čak 94 posto osvojenih poena na svoj servis. Na mreži je Mario osvojio tek 20 posto poena (5 od 23), te nije imao niti jednu priliku za break.

Trajanje drugog seta: 41 minuta

Četvrti set (Ančić)

0:1 Mario Ančić je u četvrtom setu također prvi servirao, te vrlo brzo osvojio prvi gem.

1:1 Bez izgubljenog poena Novak je osvojio svoj prvi gem u četvrtom setu.

1:2 Identično je uzvratio i Mario Ančić.

2:2 Ponovo je Novak osvojio gem bez izgubljenog poena.

2:3 Mario je s dva asa zaredom došao do 30:15, te lako osvojio treći gem u četvrtom setu.

3:3 Ančić je uspio "dohvatiti" tek jedan poen, a Đoković izjednačio rezultat.

3:4 Na Marijev servis Novak je uspio osvojiti dva poena i doći do 15:30, no naš tenisač je zatim izjedančio i odličnim volejem izborio prednost. Mario je zatim osvojio gem.

4:4 Mario nije uspio doći do nove prilike za break, kod 40:40 je Novak osvojio dva poena na svoj servis i otklonio opasnost.

4:5 Novak je kod 4:4 došao do prednosti, no Mario je izlaskom na mrežu, a zatim smeš poenom i as servisom otklonio opasnost te spasio meč. Da je Đoković oduzeo servis, servirao bi za meč.

5:5 Ančić je na Đokovićev servis osvojio dva poena i došao do 0:30. Ipak, nije uspio napraviti break, jer je srpski tenisač osvojio četiri poena zaredom.

5:6 Ančić je osvojio poen na svoj servis, te tako došao do prilike za break.

(break, set Ančić) Fenomenalno je Ančić odigrao, osvojio tri lopte, te došao do tri set/break lopte. Drugu je iskoristio te izjednačio na 2:2.

Statistike četvrtog seta. Mario je u četvrtom setu odservirao devet as servisa, ali i napravio četiri dvostruke pogreške. Imao je 95 posto osvojenih poena na prvi servis, odnosno samo jedan izgubio. Ukupno je osvojio 34 poena, tri više od svog protivnika. Od 15 izlazaka na mrežu u 11 je bio uspješan.

Trajanje drugog seta: 48 minuta

Peti set:

0:1 Mario je otvorio odlučujući set svojim servisom, te ponovo osvojio prvi gem.

1:1 Na 15:40 na protivnikov servis Ančić je imao dvije break lopte, dotad je iskoristio tri od šest prilika za oduzimanje servisa, no ovoga puta je prilike propustio realizirati.

1:2 Novak je u trećem gemu petog seta uspio osvojiti dva poena, no kod 40:30 je loptu poslao u aut, a Ančić osvojio gem. Igrači su zamijenili strane.

(break Ančić) 1:3 Prvi poen na Novakov servis, Mario je osvojio nakon izlaska na mrežu, a zatim je Đoković napravio neprisiljenu pokrešku za 0:30. Srpski tenisač je uspio izjednačiti, te je Ančić došao do prednosti i prilike za oduzimanje servisa. Iskoristio je break loptu i došao do velike prednosti.

1:4 Ančić je povećao prednost osvojivši četvrti gem u petom setu i privodi susret u svoju korist.

2:4 Novak Đoković je skinuo kapu, s kojom je igrao prva četiri seta, te s jednim izgubljenim poenom osvojio gem.

2:5 Mario je s 30-tim as servisom zaključio sedmi gem te došao do 5:2, te otišao na posljednji odmor prije kraja susreta.

3:5 Đoković je osvojio svoj posljednji gem, a Mario servirao za meč.

>>> (meč Ančić) Ančić je kod 15:0 izašao na mrežu, no Novak ga je prevario lobom i izjednačio. 31-im as servisom Ančić je došao do 30:15, a nakon pogreške Đokovića osvojio dvije meč lopte. Prvu je spasio srpski tenisač, no nakon Marijevog servisa lopticu poslao u mrežu i tako se oprostio od najprestižnijeg turnira.

Trajanje petog seta: 43 minute

Srđan Hebar

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara