HRVATSKA NA EURU

ANKETA U kojoj skupini želite da Hrvatska igra na Euru?

ANKETA U kojoj skupini želite da Hrvatska igra na Euru?
Foto: Pixsell

HRVATSKA reprezentacija će u ždrijebu 30. studenog u Bukureštu saznati protivnike u skupinama Europskog prvenstva.

Kao i pošli put, i na ovom Euru igrat će 24 reprezentacije od kojih će se 20 plasirati kroz glavne, a četiri kroz dodatne kvalifikacije, no ovaj Euro igrat će se u 12 europskih gradova. U izrazito kompliciranom i zapetljanom ždrijebu u kojem UEFA, između ostalog, može svojevoljno prebacivati reprezentacije iz jedne jakosne skupine u drugu, Hrvatska je za sad sigurno u drugoj jakosnoj skupini.

Sve reprezentacije u čijim gradovima se igra Euro, a plasirale su se na završni turnir, bit će automatski svrstane u te skupine i čitav ždrijeb bit će podređen tome da domaćini igraju u svojim gradovima. Svaka od šest skupina igra se u po dva grada od kojih su neki međusobno udaljeni nekoliko stotina, a neki nekoliko tisuća kilometara.

Gradovi domaćini po skupinama:

Skupina A: Rim i Baku

Skupina B: Kopenhagen i Sankt-Petersburg

Skupina C: Amsterdam i Bukurešt

Skupina D: London i Glasgow

Skupina E: Bilbao i Dublin

Skupina F: München i Budimpešta

Tako se unaprijed zna da će Italija igrati u skupini A, Rusija u skupini B, Nizozemska u C, Engleska u D, Španjolska u E te Njemačka u F. Nizozemska, Italija i Engleska sve tri domaće utakmice igrat će kod kuće i jedine su reprezentacije koje imaju tu sreću.

Za hrvatske navijače ovaj Euro mogao bi vrlo lako biti logistička noćna mora. Primjerice, upadne li Hrvatska u skupinu A s Italijom, vrlo lako bi se moglo dogoditi da, recimo, 2. kolo igra u Rimu protiv Talijana. U tom slučaju bi navijači morali prvo putovati u Baku, pa u Rim, pa ponovno u Baku. Šest dana nakon zadnje utakmice u skupini Hrvatska bi igrala osminu finala u Londonu ili Amsterdamu, ovisno o plasmanu u skupini, ako je prođe.

Kao najbolja varijanta čini se skupina F u kojoj će biti Njemačka i Mađarska, ako se kvalificira. Pobjednik te skupine osminu finala igra u Bukureštu, a drugoplasirana momčad u Dublinu.

Logistički je dosta izvediva skupina D u kojoj je Engleska jer su London i Glasgow, iako udaljeni 660 kilometara, jako dobro povezani. Od Kopenhagena do Sankt-Petersburga ima 1150 kilometara, od Amsterdama do Bukurešta 2230, a od Rima do Bakua čak 3140 kilometara avionom, a 4500 cestovnim putem.

Pitamo vas, u kojoj biste skupini željeli gledati Hrvatsku? 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara