ANTUN VRDOLJAK IZABRAN ZA POČASNOG PREDASJEDNIKA HOO-A

Utemeljitelj i prvi predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), koji je tu dužnost obnašao devet godina, Antun Vrdoljak proglašen je danas na 5. sjednici Opće skupštine HOOa počasnim predsjednikom HOOa.

To je, uz usvajanje programa i privremenog financijskog plana HOO-a za 2004. godinu, bila i najvažnija odluka današnje sjednice kojoj je predsjedavao Zlatko Mateša.

Antun Vrdoljak je u emotivnom nastupu rekao da mu je ovo jedno od najdražih priznanja i podsjetio na dane stvaranja HOO-a te naglasio da je za njega najznačajnija stvar koju je napravio u životu bilo što je uspio uvesti Hrvatsku u Međunarodni olimpijski odbor (MOO) i time ostvario stoljetni san svojih prethodnika.

Opća skupština je bez puno rasprave prihvatila financijski plan HOO-a za 2004. godinu za kojega je predsjednik Mateša rekao da je najveći do sada, ali da se o njemu ne može govoriti dok se ne donese državni proračun i vidi koliko će sredstava HOO dobiti od prihoda igara na sreću. Naime, upravo iz ova dva naslova HOO, očekuje 76 milijuna kuna, te još 17 milijuna kuna za Olimpijske igre u Ateni, i to bi, uz 11 milijuna vlastitih marketinških sredstava, bilo 104 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavni tajnik HOO-a Ivica Miočić Stošić naglasio je da je u posljednje dvije godine HOO raspolagao s prihodima od oko 70 milijuna kuna, a da ovogodišnje drastično povećanje ima realnu podlogu jer se radi o olimpijskoj godini.

Dopredsjednik HOO-a Ivo Goran Munivrana istaknuo je da je položaj sporta u našoj zemlji zabrinjavajući, naglašavajući da se iz BDP-a u protekloj godini za sport izdvajano 0,5 posto, a da bi to u 2004. moglo pasti i na manji iznos. Zato se zauzeo da hrvatski sport bude samostalni korisnik proračuna, bilo preko instituta državne uprave, koji bi se direktno vezao uz Vladu, ili na neki drugi način.

Skupština je usvojila i svjetski kodeks protiv dopinga kojeg je donijela Svjetska nevlasina dodinška agencija(WADA), čije će primjenjivanje biti poslije Zimskih olimpijskih igara 2006. u Torinu obvezatno. Svaka zemlja morat će napraviti svoj nacionalnu organizaciju za borbu protiv dopinga, ali je istaknuto da će nacionalni sportski savezi i tada, kao i sada, imati glavnu ulogu u sprječavanju korištenja nedopuštenih sredstava u sportu.

(Hina) ad ad

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara