AC MILAN

Arapski mediji: Saudijski fond odustao od Newcastlea. Kupit će Milan

Arapski mediji: Saudijski fond odustao od Newcastlea. Kupit će Milan
Foto: Getty Images/Guliver Image

SAUDIJSKI investicijski fond povukao se prije dva dana iz procesa preuzimanja engleskog prvoligaša Newcastle Uniteda.

Saudijci su tri mjeseca dogovarali kupnju kluba tešku 300 milijuna eura, uplatili su 20 milijuna eura pologa, a mediji su već nagađali koje megazvijezde će prve dovesti. No posao se odužio, da bi na kraju propao. Saudijci su kao razlog naveli novonastale ekonomske okolnosti zbog krize s koronavirusom, ali posao je propao iz dva stvarna razloga.

Prvi je što vodstvo Premiershipa, koje mora odobriti prodaju svakog kluba, nije dobilo jasnu sliku o tome tko će biti vlasnik kluba, tko će biti odgovoran i kako će izgledati čitava vlasnička struktura. Drugi razlog je činjenica da saudijska vlada, koja je 80-postotni vlasnik spomenutog fonda, nije napravila ništa po pitanju suzbijanja piratstva prijenosa utakmica Premiershipa koje se bez dozvole prikazuju na jednoj od najvećih saudijskih televizija.

Saudijci nisu odustali od kupnje nekog europskog kluba

Zbog svega toga Saudijci su se povukli iz posla i Newcastleov vlasnik Mike Ashley izgubio je najvećeg kupca kojeg traži još od 2017. godine kad je klub stavio na prodaju.

No, kako piše saudijski financijski portal Sanadeq, objavio je sinoć da time nije propala ideja ulaganja u neki europski klub. Sljedeća meta je AC Milan koji bi saudijskim ulaskom postao najbogatiji klub na svijetu te se vodeći ljudi investicijskog fonda raspituju o mogućnostima ulaganja u sedmerostrukog prvaka Europe.

Talijanski velikan i jedan od najvećih klubova svijeta godinama živi u prosječnosti europskog nogometa. Njegov vlasnik je američki investicijski fond Elliot koji ga vidi isključivo kao mogućnost zarade i pokušava mu povećati vrijednost prije nego što ga proda. 

Milan je najveće uspjehe ostvario u vlasništvu kontroverznog Silvija Berlusconija koji je 2016., nakon 31 godine vladavine, prodao klub Kinezima za 740 milijuna eura. Kinezi su najavljivali velike stvari, ali ubrzo se pokazalo da je Yonghong Li obični prevarant i prodao je klub Amerikancima.

U talijanskim medijima zasad nema nikakvih informacija o eventualnom interesu Saudijaca za Milan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara