Attila Supka - bič Debrecena, kluba bez zvijezda

DEBRECEN, ime je kluba o kojem svakodnevno razmišlja Ćiro Blažević ali i svi igrači Hajduka. I dok se Bijeli intenzivno pripremaju u Austriji, Mađari marljivo, poput mrava, skupljaju snagu i iskustvo za prvu utakmicu s Bijelima koja se igra 27. srpnja u 20:45 sati.

Aktualni mađarski prvak jedini je prvoligaš koji nema financijskih problema tj. ima osiguran proračun tri godine unaprijed. Hrvatski tjednik Nacional, pišući o Debrecenu, navodi kako je klub od 1993. godine stalni prvoligaš, a do tada je selio iz 1. u 2. ligu. Prije 4 godine u klub ulazi mađarski poduzetnik 45-godišnji Gabor Szima koji se, poput svjetskih, ali i domaćih moćnika, ne želi eksponirati u javnosti.

Nacional piše kako je Szima, inače vlasnik Debrecena, prve novce zaradio proizvodnjom aparata za kockanje. Osim kluba, Szima posjeduje nekoliko kockarnica, restorana i hotela u Debrecenu, a jedan je mađarski magazin vlasnika Debrecena svrstao među 100 najbogatijih Mađara.

S ovakvim gazdom nije ni čudno da klub igračima ne duguje ni forinte, međutim, unatoč Sziminom računu, uvjeti u kojima igrači treniraju i igraju nisu nimalo bajni. Stadion Debrecena može primiti samo 8 tisuća gledatelja, a na njemu je već određen dio za Torcidu koja ne bi trebala poslati izaslanstvo veće od 500 navijača.

Klub ima svega 6 osoba zaposlenih u administraciji, a prostorije kluba su na razini lošijih hrvatskih drugoligaša, ali i nekih prvoligaša. Unatoč neuglednoj vanjštini stadiona i klupskih prostorija, igrači Debrecena, među kojima i jedan Hrvat - Sandro Tomić, zadovoljni su statusom u Mađarskoj.

Klub naime, koji je ipak prvak, ne sjaji vanjskim sjajem (poput nekih naših), no, igrači su zadovoljni jer su plaće nešto bolje nego u Hrvatskoj, a i svi dogovori igrača i kluba do kraja se poštuju. Tako nema igrača koji potražuju dugovanja i sude se s bivšim poslodavcima.

Dobije li Mađarska, u kombinaciji s Hrvatskom, organizaciju EP 2012., stadion u drugom po veličini mađarskom gradu bit će obnovljen, te bi trebao primiti do 30.000 gledatelja. Ovaj je projekt tek ideja koja u mnogome ovisi o ishodu hrvatsko-mađarske kandidature, međutim, planovi o povećanju kapaciteta stadiona postoje.

Generalni menadžer Debrecena Sandor Szilagyi najavio je da bi uskoro trebali krenuti radovi na proširenju kapaciteta stadiona mađarskog prvaka. Debrecen namjerava proširiti kapacitet na brojku od 10.000 gledatelja, a iako ne prima mnogo navijača, taj teren na glasu je kao jedan od "najvrućih" u Mađarskoj.

Od ostalih zanimljivosti mađarskog prvoligaša želimo istaknuti bivšeg Hajdukovog i Dinamovog vratara Sandra Tomića koji je više nego zadovoljan atmosferom u momčadi i karijerom u zemlji paprike.

"Nitko nije požalio što je došao igrati za Debrecen." - rekao je Tomić za Nacional.

Trener Attila Supka momčad je preuzeo nakon što je neko vrijeme proveo kao pomoćni, a onda i prvi trener u Sopronu. Nakon Soprona Supka je pola sezone trenirao u Bekescsabu odakle je otišao u Austriju trenirati nižerazredni klub Wiesen.

42-godišnjeg Supke u Austriji se sjetio Szima koji ga je vratio u domovinu te je od njega tražio, iako nije imao previše iskustva, da Debrecen dogura do prvog ili drugog mjesta. Supka je u tome uspio, a nakon svega, mađarski prvak krajem mjeseca traži prolaz u Ligu prvaka.

Tako je Attila (poput Atile - biča Božjeg) postao svojevrsni bič Debrecena, kluba koji nema velikih imena niti zvijezda, ali iza kojeg stoje rezultati. Zanimljivo da Szima u klubu ne želi zvijezde, koje su nepoželjne uglavnom zbog rušenja atmosfere među igračima.

"Ne bojim se susreta s Hajdukom, u Debrecenu možemo pobijediti svaku momčad. Otkako sam trener, pobijedili smo sve protivnike u Debrecenu. Ako i ne uspijemo pobijediti, ne bojim se otkaza." - zaključio je Supka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara