Autori "maksimirskog zoo-a" zaboravili na "ciganina" Mitua

DOK SPLITSKA policija intenzivno traga za osobama koje su na Poljudu uoči odgođenog derbija Hajduk - Dinamo izvjesile rasistički transparent, u hrvatskim medijma iste osobe izjašnjavaju se kao rasisti i autori spornog natpisa.

"Maksimirski zoo: Chago, Etto, Da Silva" transparent je zbog kojeg su se proteklih dana užarile telefonske žice Policijske uprave splitsko - dalmatinske, no autore transparenta to nije spriječilo da izađu u javnost s još žešćom porukom.

"Ja sam jedan od autora rasističkog transparenta na Poljudu. Taj posao odradilo je nekoliko nas mimo znanja Torcide. Mi smo rasiti ali nismo jedini. Svi mrze Hercegovce, Prigorci mrze Zagorce, purgeri Dalmatince i obratno. Svatko mrzi svakoga. Iz svega ovoga i te kako je vidljivo da su Hrvati najveći rasisti među narodima što će pokazati kad uđemo u Europsku uniju i kad u Hrvatsku dođu kojekakvi obojeni narodi. Smeta me to što su Da Silva i rumunjski ciganin Mitu dobili hrvatsko državljanstvo, a i Chago je na tom tragu. U tom pogledu su daleko ispred Hrvata iz BiH. Ime Dumitra Mitua na transparentu se nije našlo samo radi internog nesporazuma. Rasizam u Hrvatskoj zapravo ne predstavlja neki problem, kao primjerice u nekim zapadnim zemljama. Ponavljam, rasist sam, ali nisam huligan. Poštujem navijački kodeks. Nikada nisam niti bih tukao običnog Dinamova navijača. Napadanje i premlaćivanje običnih navijača, studenata, korištenje noževa, sve ove situacije izlaze iz kodeksa ritualnog nasilja. Mi u Torcidi imali smo jednog crnca, iz Hrvatskog primorja, koji je bio žestoki navijač Hajduka. Zanimljivo, na sebi je nosio majicu Crna legija, što je čak i mene šokiralo. Sam crnac jednom je izjavio: "Ako imate jednog crnca, to je u redu, nema problema. Međutim, ako je na jednom mjestu više njih, onda tek nastupa problem jer oni neće smisliti ništa dobroga." Eto vidite što crnci kažu sami o sebi." - za 24sata poručio jedan od autora rasističkog transparenta.

Splitska policija i dalje intenzivno traga za počiniteljima, a glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Marina Kraljević-Gudelj u kratkom razgovoru za Index kazala je kako će da će javnost o svemu biti pravodobno obaviještena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara