Čarolija Olimpijskih Igara: Spojili dvije omražene Koreje, red je da i politika napravi isto

Čarolija Olimpijskih Igara: Spojili dvije omražene Koreje, red je da i politika napravi isto

Foto: Getty Images

NA OTVORENJU Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu 9. veljače Sjeverna i Južna Koreja u svečanoj su povorci svijet pozdravile pod zastavom ujedinjene Koreje, odnosno plavom kartom korejskog poluotoka na bijeloj podlozi.
 
Dogovor, obznanjen sredinom siječnja, rezultat je pregovora koji su se vodili od početka tekuće godine. 
 
Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach za američku novinsku agenciju Associated Press izjavio je kako je na "korejskim političarima da iskoriste sadašnji trenutak za konkretnije poteze glede poboljšanja međunarodnih odnosa".
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Spojili smo dvije Koreje i poslali jasnu poruku kako pregovori mogu dovesti do pozitivnog rezultata. Sada je na političarima da preuzmu svoj dio posla. Nadam se kako će se pregovori nastaviti i nakon što olimpijski plamen bude ugašen", rekao je Thomas Bach i najavio skorašnju posjetu Sjevernoj Koreji nakon Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu koje završavaju 25. veljače.
 
Zajednička zastava Sjeverne i Južne Koreje premijerno se koristila 1991. godine na Svjetskom prvenstvu u stolnom tenisu. Otada se na sportskim događajima koristila na mahove, posljednji put 2006. godine na Zimskim olimpijskim igrama u Italiji.
 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara