Balkanski-prijateljsko hrvanje u blatu

"SKOPJE ima mikro klima", i to kakva mikro klima jer osim što smo gledali makedonsku prijestolnicu u izdanju kakvo ne pamtimo još od Kijeva 1997. i teren na skopskom stadionu je bio gori čak i od Kantride. Kao što mitološko biće Janos ima dva lica, tako je i večerašnja utakmica imala dva dijametralno suprotna poluvremena.

> Makedonija - Hrvatska 2:0

> Niko Kranjčar prekinuo "silenzio stampa"

> Bilić: Da nam izraelski rezultat nije išao u korist, izvukli bismo barem bod

> Bilić: Nisam htio da se igra, ali UEFA i Makedonci su vršili pritisak

> Katanec: Sretno Hrvatima na Europskom prvenstvu!

> Asanović: Na Euru ne smijemo ponoviti pogreške s prijašnjih prvenstava

> Marković: Na Wembleyu ćete vidjeti pravu Hrvatsku

> Pletikosa: Sad će iz kluba početi stizati poruke da na Wembleyju igramo pošteno

> Katanec: Sretno Hrvatima na Europskom prvenstvu!

> Kapetani nakon utakmice: Goce veseo, Niko potišen

U prvom smo na skopskom krumpirištu gledali antinogomet, odnosno kombinaciju hrkljuša i kamena s ramena, u kojem je treće uzastopno dodavanje za ijednu od reprezentacija bilo nedosanjani san, dok je drugo poluvrijeme značilo samo jedno - hrvatsko slavlje zbog plasmana na EURO i makedonsko hvaljenje da su pobijedili dark horsea Europskog prvenstva.

Tel Aviv važniji od Skopja

Osim Hadžiristevskog koji je prijateljski nudio remi preko svih makedonskih kladionica na ruku nam je išlo i odigravanje utakmice u Tel Avivu sat vremena prije "SFRJ" ogleda u Skopju. Izmjene rezultata u izraelskom hramu nogometa su se i na tribinama skopskog stadiona pratile sa puno više zanimanja nego sama događanja na utakmici Makedonija - Hrvatska.

Ples na rubu regularnosti

O samoj utakmici Makedonija - Hrvatska dovoljno je, a možda i previše, reći da se nije ni trebala igrati jer busenje trave na travnjaku stadiona je bilo rjeđe vidjeti nego Mladena Petrića u posjedu lopte.  Dok su još u prvom poluvremenu Makedonci stiskali i nastojali dokazati kako se nisu predali ni prodali, informacijom o rezultatu iz Tel Aviva pale su sve kočnice, a poklik makedonskih navijača  "sakame pobeda" je bio zadovoljen.

Suvišno je razglabati o uzrocima poraza ili ga tražiti u sporosti  zadnjeg reda i Pletikosine nesigurnosti jer idemo na EURO i cilj, kojeg je Bilić otovreno odbijao obećati je dosegnut.

Najvažnije iz ove najteže kvalifikacijske skupine otkad je samostalne Hrvatske i pripadajuće joj reprezentacije, je da smo Europsko prvenstvo osigurali 135 minuta prije kraja kvalifikacija .

Zvonko Alač
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara