Bayern i Kirchmedia "kupili" Njemačkoj SP?

Bayern i Kirchmedia "kupili" Njemačkoj SP?
PREMA listu Sueddeutsche Zeitung Njemačka je dobila domaćinstvo Svjetskoga nogometnog prvenstva 2006. zahvaljujući medijskom carstvu Kirch i muenchenskom Bayernu.

Njemačka je glasovanju Izvršnog odbora Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) dobila jedan glas više od Južne Afrike, a Sueddeutsche Zeitung tvrdi da su za uspjeh kandidature bile ključne "nemoralne ponude i zakulisne igre" medijskog magnata Lea Kircha i najpoznatijeg njemačkog kluba.

Bayern je prije glasovanja ponudio ugovore za pripreme i odigravanje pripremnih utakmica sa Maltom, Tunisom i Tajlandom, članicama Izvršnog odbora FIFA koje su odlučivale o kandidaturama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sada bankrotirani magnat Kirch stavio je na raspolaganje 3.5 milijuna dolara u cilju "pozitivnog rezultata glasovanja", tvrdi list, pozivajući se na izvore u Kirchovoj kompaniji, koja je dobila ekskluzivna TV-prava na prijenose sa SP 2006. Sumnja se da su tom svotom plaćen i preplaćeni TV-prijenosi prijateljskih utakmica Bayerna u Tunisu, Tajlandu i Malti.

Navodno je nedopušteno lobiranje sa članicama FIFA-e obavila švicarska markentinška kompanija CWL, koja je u to vrijeme bila u sastavu grupe Kirch.

Bivši menadžer DWL-a i nekad poznati njemački nogometaš Gunter Netzer odbacio je spekulacije o kupovini glasova prijateljskim utakmicama i tajnim ugovorima.

"U to vrijeme, a i sada, čelnici Bayerna su preplavljeni ponudama za gostovanja, humanitarne i ekshibicijske utakmice, kao i bazične pripreme kouba. Točno je da je Bayern igrao na Malti, u Tunisu i Tajlandu, te da je moja bivša kompanija kupila i preprodala TV-prava za prijenose tih utakmica. No, uplaćeni novac išao je Nogometnim savezima tih zemalja, a ne članovima Izvršnog odbora FIFA", kazao je Netzer.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara