"Kao da je opet `92." Huligani "zapalili" Sarajevo, Splićanin u teškom stanju

"Kao da je opet `92." Huligani "zapalili" Sarajevo, Splićanin u teškom stanju

Foto: Fedja Krvavac, Edin Tuzlak / Cropix, snimio čitatelj, Screenshot (FK Željezničar)
Video: sarajevo-x.comsportsport.ba

TORCIDA je sat vremena prije utakmice sa Željezničarom, prigodom proslave 90. rođendana sarajevskog kluba, upala na južnu tribinu stadiona na Grbavici i krenuli uništavati postavljenu koreografiju domaćih navijača, a onda se u sukobili s nekoliko njih koji su se našli na licu mjesta. Policija je okupirala stadion, čuli su se pucnjevi iz vatrenog oružja. Utakmica je otkazana, a situacija se nakon više od dva sata smirila. Privedeno je oko 50 osoba, a MUP BiH će uputiti službeni zahtjev MUP-u Hrvatske kako bi se procesuirali državljani Hrvatske koji susudjelovali  u neredima.

"Ukupno je devet osoba ozlijeđeno. Tri su iz Sarajeva i sve te tri osobe su zadobile lakše tjelesne ozljede. Ostalih šest koje smo zbrinuli su građani Splita, Metkovića, Zadra i Bjelovara. Jedna osoba iz Splita nalazi se na intezivnoj njezi neurokirurgije i nalazi se u teškom stanju. Zadobila je teže ozljede glave i najvjerojatnije će biti podvrgnuta kirurškom zahvatu. Još je jedna osoba dovedena u besvijesnom stanju, ali je došao svijesti i stanje mu je stabilno. Ostali su nakon ukazane pomoći pušteni", rekla je Biljana Jandrić, glasnogovornica Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu za Sportsport.ba. Teže ozlijeđen je M. B. (1983.) iz Splita koji je zadobio ozljede glave usljed udarca kamenom.Jednom je policajcu slomljena ruka, dok je najmanje devet vozila zapaljeno i uništeno oko stadiona.

Navijači Hajduka pod jakom policijskim pratnjom ispraćeni su izvan Sarajeva prema Ivan Sedlu gdje je policija zaustavila konvoj od pet autobusa sa navijačima Hajduka koji su dolazili iz Dalmacije.

Sarajevo-x piše kako je za početak sukoba kriva pogrešna procjena policija. Naime, pripadnici policije koji su pratili navijače Hajduka na putovanju kroz Hercegovinu i dolaska u Sarajevo, uveli su Torcidu na stadion dva sata prije početka utakmice. Pripadnici Torcide su odmah krenuli prema južnoj tribini gdje je bila jedna manja grupa navijača Željezničara koji su postavljali koreografiju za utakmicu. Nakon što su pokidali transparente, krenuli su u fizički obračun sa Manijacima, dodaje portal.

Navijači Hajduka iz BiH uništili koreografiju Manijaka

Navodno se ne radi o državljanima Hrvatske, već o navijačima Hajduka iz BiH. Oko 150 navijača Hajduka stiglo je s četiri autobusa iz Kiseljaka. Torcida iz Splita je još uvijek bila na putu prema stadionu u vrijeme početka sukoba.

U okolici stadiona došlo je do opće tučnjave navijača, a mediji javljaju kako je došlo i do upotrebe vatrenog oružja.

"Kao da je opet `92."

Navijači Želje, popularni "Manijaci", provalili su na tribine, a na teren su izašle i oklopne policijske snage. Zapaljen je autobus Hajdukovih navijača. Na ulicama oko stadiona gdje je policija domaćim navijačima blokirala put prema stadionu polupan je veći broj osobnih automobila.

Nakon dužeg sukoba u kojem su letjele staklene boce, baklje i kamenje, policija je uspjela razdvojiti suprotstavljane grupe. Policija je drugoj skupini navijača Želje blokirala put do stadiona.

Novinar OBN televizije koji se nalazi na mjestu događaja situaciju je opisao ovako: "Kao da je opet `92. godina. Ne zna se tko koga...".Prilikom dolaska na stadion Grbavicu napadnuta je i ekipa BHT1. Tom prilikom kamermanu državne televizije huligani su prvo oteli kameru, a potom izvadili kasetu i slomili je.

"Ne vraćajte se u Split ako zaigrate na Grbavici"

ScSport.ba piše kako su Igrači Hajduka izašli na travnjak, ali od strane Torcide im je stigla poruka da se „ne vraćaju u Split, ako počnu utakmicu“.

"Utakmicu je otkazao delegat, koji je nakon 50 minuta kašnjenja procijenio da nema uvjeta za igru. Žao nam je što se to dogodilo jer smo došli igrati", rekao je Ante Bilić glasnogovornik Hajduka, prenosi SCSport.ba.

"Zaista u ova dva dana koliko smo boravili u Sarajevu nismo imali nikakvih problema i neugodnosti. Ovo neće narušiti odnose između Hajduka i Željezničara. Željo je prije godinu i pol bio naš gost, na naš 99. rođendan, protiv Barce smo slavili stoti. To je dokaz koliko uvažavamo klub sa Grbavice".

Na pitanje o Torcidinim navodnim prijetnjama, Bilić je rekao: "Nemam te informacije. Igrači su bili na terenu i nisu imali mobilne telefone uz sebe"."

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Policija demantirala sukob s BBB kod Ljubuškog

Nekoliko sati uoči utakmice proširila se informacija kako je u blizini Ljubuškog došlo do sukoba između Bad Blue Boysa i Torcide, no MUP je demantirao takve glasine.

Iako je još jučer najavljen dolazak prilično velikog broja ( 600-800) navijača Hajduka u Sarajevo, policija je očito bila totalno nespremna.

Još jutros igrači Hajduka su šetali kroz Sarajevo, a na ulicama su ih građani izrazito srdačno dočekali.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara