Beckenbauer protiv "pametne lopte"

LEGENDA njemačkoj, ali i svjetskog nogometa, Franz Beckenbauer, inače predsjednik organizacijskog odbora Svjetskog prvenstva, protivi se uvođenju "pametne lopte" u nogomet.

Beckenbauer, koji o nogometu piše za njemačku agenciju dpa, prisjeća se legendarnog finala Svjetskog prvenstva, u kojem su igrali (Zapadna) Njemačka i Engleska. Engleski napadač Geoff Hurst pogodio je donji dio grede, a lopta se odbila ravno na gol-liniji. Nakon konzultacija s pomoćnim sucem, glavni sudac dosudio je gol za Englesku.

Susret je završio rezultatom 4:2, Engleska je postala prvak svijeta, ali do dana današnjeg velik dio njemačkih i engleskih zaljubljenika u nogomet postavlja vječno pitanje - je li lopta prešla crtu?

Upravo zbog tog nogometnog mita Beckenbauer se protivi uvođenju tzv. "pametnih lopti", u koje će biti ugrađen mikročip koji će bez mogućnosti pogreške signalizirati glavnom sucu je li lopta prešla gol-crtu ili ne.

"Ma koliko god mi bilo žao žrtvi pogrešnih sudačkih odluka, bilo bi još gore da uvođenjem lopte s mikročipom nogometu oduzmemo emocije. U svakoj situaciji u kojoj ljudi donose odluke, bit će i pogrešaka. Tako je u životu, tako bi trebalo biti i u nogometu. Tako igra ostaje na životu." - piše legendarni "Kaiser".

Igrači čine pogreške, suci čine pogreške, navijači čine pogreške, piše Beckenbauer, pa zaključuje: "Ostavimo nogomet onakvim kakav on jest - najpopularnijim sportom na svijetu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara