"Big Daddy" za Index otkrio kako je nakon borbi protiv Fedora i Minotaura završio u Karlovcu

"Big Daddy" za Index otkrio kako je nakon borbi protiv Fedora i Minotaura završio u Karlovcu

Tekst: Marko Petrak
Foto: Borna Čavrag

GARY GOODRIDGE je bez ikakve sumnje velika borilačka legenda. Apsolutno svaki K-1 ili MMA fan zna za beskompromisnog "Big Daddyja" koji nikada nije birao protivnike. Ovaj UFC pionir koji se do početka svoje karijere uspješno bavio "obaranjem ruku" borio se doslovce protiv svih najboljih MMA i K-1 boraca koji su hodali planetom. I obično je gubio, no niti onda nije birao s kim će ući u ring. Ostao je beskompromisan do kraja iako je znao da ga vrlo vjerojatno čekaju "batine".

Zlatne godine Pridea bile su i njegovo najbolje razdoblje u karijeri. Od 2001. do 2006. ubilježio je samo dva poraza po MMA pravilima - protiv Brazilca Minotaura i Rusa Fedora Emelianenka. Paralelno se borio i u K-1 gdje je također ukrštavao rukavice sa najvećim majstorima. Raspadom Pridea kreće i njegov pad. Unatoč tome što posljednje dvije godine gotovo nepovratno rasprodaje svoj ugled (izgubio je šest posljednjih borbi po MMA pravilima) Goodridge je i dalje velika zvijezda.  Lista ljudi s kojima je ulazio u ring ne može se izbrisati. Coleman, Fry, Vovčančin, Yvel, Overeem, Nogueira, Emilianenko, Mousasi, Hunt, Bernardo, Le Banner, Sefo, Feitosa, Aerts...

No, borilački sportovi nisu nogomet i Goodridge priznaje da je u 44. godini potpuno dekintiran. Nije previše razmišljao kada je dobio poziv iz Hrvatske. Radi li se o Gegardu Mousasiju i Dreamu ili Igoru Mihaljeviću i Noći škorpiona u Karlovcu, sasvim mu je svejedno. Sve je to samo gaža u njegovoj posljednjoj godini u profesionalnoj karijeri.

Kako se dogodilo da K-1 i Pride legenda nastupa u Karlovcu?

"Vrlo jednostavno, organizatori su me zvali i pitali me hoću li doći. Ja sam rekao da hoću. Trebali su mi novci. Naravno da bih mogao smisliti bolje stvari koje bi radio ovaj vikend, no i ovo je dobro."

Posljednju borbu po MMA pravilima odradili ste u Dreamu gdje ste poraženi od odličnog borca Gegarda Mousasija?

"Dobro sam se zabavio u Dreamu, to je u jednu ruku bio moj povratak korijenima. Istina je da sam počeo MMA karijeru u UFC-u, no jako poštujem Japan, i japanske navijače. Izgubio sam borbu, no meni je bilo važnije to što sam se vratio. To je mjesto gdje sam kao borac odrastao i zato mi je bilo lijepo. Nekako sumnjam da ću se ikada više boriti tamo."

U posljednjim ste borbama imali problema s fizičkom spremom. Kakva je sada situacija?

"U dobroj sam fizičkoj formi. Spustio sam dosta kilažu, obično imamo oko 113 kila, sada sam na 105. Radim dosta aerobnih vježbi, hranim se odlično i osjećam se jednako dobro."

Do kada se planirate boriti?


"Ovo mi je posljednja godina što se borim, potpuno sam siguran u to. Ono što ste mogli pročitati je istina. Pokušavam naći normalan posao. Zanima me posao tjelesnog čuvara. Zapravo sam otvoren za sve opcije, samo tražim posao."Niste se nikada borili protiv Cro Copa, ali ste sigurno pratili njegovu karijeru...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mirko je odličan borac i dobro ga poznam. U nekoliko smo prilika i zajedno trenirali, a on mi je pomogao da se spremim za neke borbe."

I on, kao i vi, prolazi kroz krizno razdoblje. Što je po vama razlog?


"To što mu u posljednje vrijeme ne ide, nije ništa čudno. I ja sam izgubio dosta borbi. Dogodi se da ne treniraš tako dobro kao što si prije trenirao. Počnu te plaćati manje za borbu i onda nisi toliko motiviran. Bez treninga nema niti pobjeda."

No, Filipović je jedan od najbolje plaćenih boraca na svijetu?


"Da možda je, no razlog je isti. Nije dobro trenirao, vrlo jednostavno. izgubio je rutinu."

Od kuda nadimak "Big Daddy"?

"Dolazio sam 1996. u UFC i rekao sam svom menadžeru da mi treba neki nadimak, svi ga imaju. On mi je predložio Big Pimp Daddy. Rekao sam mu da mi se ne sviđa ovo pimp, ali da ću ostatak uzeti. To je zapravo cijela priča."

Koja vam je najdraža borba u karijeri?


"Najdraža borba u karijeri mi je ona protiv Petera Aertsa. Bila je to strašna šora, baš smo se potukli. To je bila borba u kojoj sam iz dečka postao muškarac."

A po MMA pravilima?

"Kada su u pitanju MMA pravila, onda je to protiv japanca Yatsua. Razbio sam ga, doslovce sam ga nalupao kao bubanj. To je tako, uvijek voliš borbe koje si dobivao, nikad se ne sjećaš one koje si gubio."

Na kraju ste karijere i sada kada podvučete crtu smatrate li se K-1 ili MMA borcem?


"Sasvim mi je svejedno. Sve se svodi na to s kim se boriš. Istina je da sam ja udarač, no kada se suočiš s nekim udaračem, možda ga poželiš srušiti u parter. Ako se boriš po K-1 pravilima, onda to ne možeš."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara