Bilić: Bojim se samo Boga i neću odbaciti sve dobro što smo postigli

Foto: Boris Kovačev / Cropix 
   
KADA ušetate u moderan kompleks koji krije parišku bazu naše reprezentacije, Evergreen Laurel Hotel, izgubite osjećaj da ste tu došli na objed frustracija koje vladaju nakon gruzijskog šoka. S Kavkaza se Slaven Bilić preselio u punu ugodnije okruženje. Iz Levallois Perrreta gotovo da može vidjeti St. Denis, gdje sutra mora izvesti momčad protiv Blancovih pijetlova, koji opet pobjedonosno kukuriču. Čini se nekako lakše dizati momčad dok uz zvuk fontane ispijate kavu na zavodljivih 20 stupnjeva, na sjecištu nekadašnje rezidencije Moneta i nepreglednih avenija nekog drugačijeg Pariza, gdje je kvadrat stana ide i do 13 tisuća eura. Pomoglo je sunce donekle Bilićevim igračima, makar još uvijek s nevjericom govore o gruzijskoj sramoti. A što s odmakom razmišlja izbornik? Dopiru li do njega kritike iz domovine?

"Za sve nas je bio šok što smo izgubli utakmicu. Bili smo deprimirani i tužni, ali nakon razgovora s igračima, pokazali smo karakter. Svjesni smo što se dogodilo, preuzeo sam odgovornost na sebe, kao što su igrači preuzeli svoj dio odgovornosti. Zaključili smo, makar je to lako reći, ali ne i napraviti, da se moramo zbiti, izvući pouke i koncentrirati se na nastavak rada koji je počeo već s jučerašnjim treningom. Atmosfera se nije generalno promijenila, no šok te trenutno uzdrma, kao jasno i gubitak bodova, poglavito jer smo navikli pobjeđivati i ostvarivati pozitivan rezultate", reći će Bilić u uvodu.

Još nije pogledao snimku mučenja u Tbilisiju. Analizu je odradio u glavi.
 
"Nemojte ovo shvatiti kao alibi, jer preuzimam svu odgovornost. Gledajući druge grupe, mi smo još favoriti. Znali smo gdje idemo i kakva nas ekipa čeka. Znali smo da su bez kreative u napadu, ali su respektabilni u obrani. I znali smo da će imati pomoć frenetičnih navijača. Njihova se obrana ne može probiti na paušalan  način. Uostalom, i mi smo mogli tako zabiti na kraju. Treba ih kontinuirano lomiti, a za to je potrebna inspiracija makar dvojice naših ofenzivaca. Vjerojatno jedan raspoloženi ne bi bio dovoljan. Kad ih imamo pet, onda je to rapsodija. Mi to u subotu navečer nismo imali."

Nekoliko se puta izbornik posuo pepelom, no dojam je da ne bi puno toga mijenjao da može. Kada se vidjelo da igra s jednim napadačem neće donijeti probitak i da nema pomoći od privučenih ofenzivaca, Bilić nije razmišljao o čuvanju boda.

"Mi smo do kraja išli na pobjedu. Nastavili smo jalovu dominaciju, ali znali smo što to njma donosi. U prvom dijelu nisu pratili svog jednog centarfora, ali pred kraj utakmice krenuli s više igrača u napad. Mi smo s druge strane imali dovoljno igrača naprijed, ali oni nisu bili raspoloženi".

Konkretno, kako izbornik prima kritike? Dio javnosti glasno traži da odstupi.

"Ne može me to omesti u radu, predugo sam tu i nitko nije tužniji od nas. Shvaćam ljutnju bijes i frustraciju te prihvaćam sve kritike. No, ne mogu baciti sve ono što se događalo prije niti to želim. To nije u duhu jednog sportaša ni lidera. Mnogi od nas prošli su ovakve situacije, pa smo se digli. S druge strane nije naša situacija kao nakon Wembleyja da ovisimo o tome hoće li Ukrajinci pobijediti Engleze. Skupina se zakomplicirala u smislu da smo mogli ozbiljno pobjeći. I dalje je sve u našim rukama, tek smo na pola kvalifikacija."Protiv Francuske izbornik neće izvesti identičnu grupu startera iz Gruzije. Četiri su dileme, iako je izbornik poslovično zakopčan po tom pitanju; Strinić - Pranjić, Jelavić - Kalinić, Šimunić - Lovren i Dujmović - Vukojević.

"Bit će promjena koje su bile planirane i prije Gruzije jer se susrećemo s dijametralno drugačijom ekipom, posebno po kvaliteti. Objektivno, rijetko se susrećemo s ekipama koje će protiv nas igrati našim načinom. Neće se povući jer to nikada nisu napravili. Neću otkriti sastav, ali ovo nije utakmica zabavnog karaktera. Nismo krili oduševljenje kada su nas Francuzi pozvali na utakmicu. Blanc, kao i mi, ima sužen broj susreta na kojima se može pripremati za nastavak kvalifikacija. Na kraju krajeva rekao je da očekuje puno od ove utakmice, čak je rekao da će mu ona dati realnu sliku"

A što će Biliću pokazati ova utakmica?
 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Igramo protiv najbolje ekipe na svijetu, makar na papiru. Znamo tko su francuski igrači koje gledamo na najvećim utakmicama. Očekujemo puno od utakmice. Oporavili smo se od neugodnog šoka u subotu i ako smo to što jesmo, a jesmo, ne može nas jedan poraz, ma koliko bolan bio, poremetiti i promijeniti moje mišljenje o igračima", poentirao je.

"Pokazat ćemo karakter i odigrati kvalitetnu utakmicu protiv kvalitetnog protivnika."

Na direktan upit boji li se rezultata i eventualnog niza od dva poraza, Bilić kaže;

"Ne bojim se ničega, bojim se samo Boga. Netko je u šali neki dan spomenuo; tko će sada nakon Gruzije na Francusku... Ali ne može biti bolje od ovoga, igramo protiv prave ekipe  u pravom gradu i na pravom stadionu. Moramo pokazati da smo prava ekipa."

Mijenjat će i Blanc u odnosu na Luksemburg, prema onome što pišu francuski mediji.

"To su igračine, ali i mi imamo igračine i zato s nestrpljenjem očekujemo utakmicu."

Vratili smo se na Gruziju, neizbježna je. Postavlja se pitanje je li Hrvatskoj postao problem igrati utakmice u kojima je pobjeda imperativ?

"Ako mi iz pet godina izvučemo deset utakmica, onda ta priča pije vodu. No imali smo pritisak i u Latviji, pa smo pobijedili. Veći je pritisak bio i u Izraelu pa smo pobijedili. Nemamo pritisak jer već dugo su igrači zajedno i u klubovima se svaki dan susreću s takvim situacijama. Ponovit ću, ovaj poraz svima je čudan, i samim igračima. Dogodi se, rijetko sam vidio da moji igrači koji su na 30 metara od gola toliko bezopasni. No, to niti malo ne mijenja moj stav o njima, nema šanse."

Pojedinačno, govorio je o problematici igre Luke Modrića u dresu reprezentacije. Kada smo izborniku na to ukazali prije Gruzije, nije se dao. Danas ipak zvuči malo drugačije.

"Pričao sam s njim jučer dok smo letjeli, skoro dva sata. Svjestan je da uspoređujući ga s onim Lukom, ne daje u zadnjih par utakmica ono na što smo navikli i onoliko koliko nam je nužno da napravimo razliku koja nas vodi do pogotka. Njemu odgovara naš sistem i očekujem od njega da već sutra bude u pravom izdanju."

Kad smo već kod sistema, je li za ovu Hrvatsku ipak isplativija igra s dva napadača?

"Ta igra nam je u prvom ciklusu donijela dobre rezultate. No, zaboravljamo činjenicu da smo tada imali Dudua koji je bio Dudu. I na Euru u Austriji smo igrali s dva napadača, ali samo do Njemačke kada smo imali jednog pridruženog tipa Nike Kranjčara. Ovaj sistem je nominalno pun ofenzivaca. Napadački je i po kreaciji i po opasnosti. Na bekovima smo nekad imali Ćorluku i Šimunića, a danas imamo puno ofenzivinije igrače. Cilj je doći gore u 16 metara s puno igrača."

Ponešto je Bilić rekao i o nervozi Nike Kranjčara, i o kapetanskom držanju Darija Srne. I tu za njega nema ništa sporno. Više ga, uzgred rečeno, pogađaju kritike da je njegovu taktiku slagao Robi Prosinečki, koji mu u stožeru nedostaje, ali ne na način koji neki potenciraju. Da Robi sutra može istrčati na St. Denis, bila bi to druga priča. Ovako, Bilić mora naći one najraspoloženije. I pokušati ublažiti kvalifikacijsku pljusku. Francuska je velika šansa za to.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara