Bilić: Dečkima sam u svlačionici upalio kazetofon i rekao "Pjevajte, mi smo večeras pobijedili"

SLAVEN BILIĆ nije bio baš jako sretan čovjek, kao što je to nakon prve utakmice hrvatske na Euru želio prikazati. Između ostalog, izbornik je kazao da su neki članovi tima bili impresionirani veličinom natjecanja. I Bilić je bio jedan od njih.

"Nemamo se mi zašto opravdavati! Pobijedili smo u utakmici na Europskom prvenstvu nakon toliko godina. Kada sam ušao u svlačionicu, vidio sam da moji dečki nisu zadovoljni. Upalio sam kazetofon i rekao im: Pjevajte! Mi smo večeras pobijedili. Pustio sam im Thompsonovu pjesmu Lijepa li si. CD je bio od igrača", govorio je Bilić nakon susreta.
Trobod je jedina stvar koja će se pamtiti, ali Bilićeva popularnost ne znači da u ruci ima čarobni štapić, pa da može sakriti manjkavosti u igri svoje momčadi. Nakon Mađarske, nadali smo se boljem, motiviranijem i konkretnijem izdanju hrvatske reprezentacije. Takvu smo hrvatsku vidjeli svega 35 minuta. Curilo je na lijevom boku, Austrijanci su forsirali lopte iza Danijela Pranjića, stoga baš i ne drži vodu Bilićeva teorija da je Šimunića povukao na lijevog beka zbog visokih lopti, s kojima nam Austrijanci baš i nisu zadavali previše problema.

"Nedostajali su nam bokovi, Pranjić i Ćorluka su se uvlačili u sredinu"

"Kad god smo uspijevali zadržati loptu, bili smo opasni. Ali istina je da su nam nedostajala naša dva bočna igrača. Pranjić i Ćorluka previše su se uvlačili kod centarhalfova, ostavljali su Srnu i Kranjčara da pokrivaju golem prostor. Tu su se njih dva strašno istrošili i nedostajalo im je snage za kontru. Uz Stipu Pletikosu, u utakmici nas je dugo svojim enormnim i kvalitetnim trčanjem zadržao Ivica Olić. Kada je Niko izašao, još smo više izgubili. Odlučio sam da ostajemo u istom sistemu, plan je bio Joeyja izvući na bok kako bi kontrolirali duge lopte, a u sredini dobiti s Pranjićevom motorikom. Knežević je jamčio čvrstinu u sredini. No, ipak se otprije zna da su naši glavni kreativci dobri, ali ako želimo pobjeđivati, oni moraju biti bolji.", analizira izbornik.

"Je li netko vidio Hrvatsku u drugom poluvremenu"

Je li netko vidio Hrvatsku u drugom poluvremenu?, pljuštali su komentari nakon posljednjeg Vinkovog zvižduka. Izbornik je problemčić nedostatka fizičke snage izjednačio s nesvjesnim povlačenjem u vlastiti šesnaesterac. A to je, pak, segment o kojem smo puno naučili prateći Hrvatsku na minulim turnirima.


"Ne radi se ovdje o nedostatku snage. No, sasvim je jasno da smo se prerano preselili kod Pletikose u naš kazneni prostor. Protivnik je krenuo na sve ili ništa, a mi smo već od 60. minute krenuli s obranom. Dozvolili smo Austrijancima da nas ubiju trkom i da nam bez pravog pasa dolaze pred gol", smatra Bilić.

"Nedostajalo je suradnje između veze i napada"

Nadovezao se generalnim dojmom; Hrvatska je, prema izborniku, igrala "briljantno prvih 35 minuta, zatim je Austrija malo pritisnula, da bi u drugom poluvremenu pritisnula malo više."

"Rano vodstvo nam je pomoglo, nastavili smo s dominacijom i stvarali čiste prilike.", dodao je Bilić.

"Iako, u situacijama kad su Austrijanci tražili izjednačenje i mi imali svoje prilike. Ali nedostajalo je suradnje između veze i napada. Kao i uvijek nakon utakmice, analizirat ćemo naše pogreške. I nastojati ih korigirati. Ipak smo startali smo pobjedom, a to me u ovom trenutku čini neizmjerno sretnim i zadovoljnim. Ovo će biti velika injekcija samopouzdanja za utakmice s Nijemcima i Poljacima."

Može li izbornik pronaći način da osvježi igrače prije Njemačke, obzirom da će ta utakmica biti fizički još zahtjevnija?

"Utakmica s Nijemcima će biti teška, ali ne vjerujem da će biti teža od ove. Moram naglasiti, a to nije traženje alibija, da su se moji igrači prije utakmice žalili na nedostatak vlage i suh teren, na kojem teško prolaze naši pravi pasovi i kontre. No, ponavljam, mi smo baš visili u ovoj utakmici. Tako ispada kad kažete da su se oni ispromašivali. Ovo je važna pobjeda koju smo teško izborili.", zaključio je izbornik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara