Bilić nastavlja rat sa Štimcem: Moja načela su poznata, "Za dom spremni" me ne motivira!

Bilić nastavlja rat sa Štimcem: Moja načela su poznata, "Za dom spremni" me ne motivira!

USTAŠTVO, fašizam i huliganizam na hrvatskim stadionima glavne su teme rasprave u političko-nogometnim krugovima. Navijački problem postalo je pitanje od nacionalne važnosti, poligon za izražavanje raznih netrpeljivosti i skupljanje bodova. Navijačka problematika tako je postala krinka za nastavak internog rata Igora Štimca i Slavena Bilića.

Stvar se zahuktala nakon što su navijački diljem zemlje ustali protiv potpredsjednice Vlade Đurđe Adlešić, koja punom parom radi na prilagodi britanskog zakonskog sustava našem podneblju, ne obazirući se na šovinističke poklike s tribina. Nakon čelične Đurđe, o navijačkom se problemu izjasnila svaka iole meritorna osoba hrvatske scene, a s posebnim se nestrpljenjem iščekivala reakcija onih koji vuku konce hrvatskog nogometa.

Nakon kultne "pogrešne interpretacije" riječi Vlatka Markovića koji je najprije ustvrdio da se povikom "Za dom spremni" izražava nacionalni identitet, a potom svoje navode demantirao, predsjednika se više baš i ne pita za mišljenje. Govornicu je preuzeo Igor Štimac koji je priliku iskoristio za suptilni atak na lik i djelo Slavena Bilića, s kojim se bori i za prevlast u "ozdravljenom Hajduku".

U nedjeljnom izdanju Novog lista Štimac je između ostalog poručio da je Bilić taj koji se mora distancirati od skandiranja Za dom spremni. Hrvatski izbornik takvu poruku nije shvatio na način da bi njegov autoritet mogao izazvati prosvjetljenje tribina, u Štimčevim riječima nije pronašao dobru namjeru.. I uslijedio je odgovor posredstvom Slobodne Dalmacije, točnije, Bilićevog "glasnogovornika" Zdravka Reića;

"Moja životna načela su poznata, garantiram da ista uvjerenja imaju i moji igrači i to svaki pojedinačno i kao momčad. To znam, jer s njima živim i o svemu, pa i o takvim ispadima razgovaram. Ne želim upadati u beskorisne polemike, osobito neću uzvraćati na poruke koje me ne diraju, koje me se ne tiču."

Istaknuo je izbornik, dakako, da oštro osuđuje ustaštvo na stadionima, ali light motiv njegovog izlaganja bio je odgovor Igoru Štimcu;

"Takva skandiranja mi ni kao igraču, ni kao treneru nisu ništa značila, niti su me mogla motivirati. Deplasirano nas je prozivati da se navodno nismo oglasili, odnosno reagirali, jer nam to pošteno rečeno ni prije, ni tijekom, a ni poslije utakmice nije glavna preokupacija. Nama je bitno što bolje pripremiti se za utakmicu i odigrati je.", rekao je izbornik koji ne sudjeluje aktivno u "nastavku rata drugim sredstvima", pa se sukladno s tim ne priklanja jednoj političkoj opciji, već svima pomalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hvala Bogu da nam takvi pokliči tipa “Za dom spremni“ ni najmanje ne pomažu, logično je da smo se svi distancirali, ali, ljudi moji, nije dobro bacati anatemu na sve navijače hrvatske reprezentacije.", vratio se na priču o reprezentaciji u kontekstu navijačkog pitanja.

Sjetio se kako mu je David Beckham nakon poraza od Engleza u Maksimiru prišao pun hvale za organizaciju susreta, naglasivši da oni nikada ne bi doživjeli tako nešto u toj situaciji.

Bilić je ustao u zaštitu navijača, koji su "bili najbolji u Austriji". No, pojedinci su i na Euri pokvarili moment. Bilić je svjestan da može učiniti malo, a primaran je njegov cilj ionako zaštiti svoje igrače  od neutemeljenih napada.

"Moji igrači u svojim klubovima, po Europi, igraju u istim sastavima ili protiv igrača koji su raznih narodnosti, vjera, boje kože i nikad nisu imali bilo kakav problem. Logično je da se svi ne samo distanciraju nego i protive od raznih manifestacija ili bilo kakvih rasističkih ispoljavanja. Oni se kao ni ja na tom planu ne trebaju dokazivati."

D.R.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara