Bilić: Ne zanimaju me kritike van stožera, imam igrače za 3-5-2

Bilić: Ne zanimaju me kritike van stožera, imam igrače za 3-5-2

Tekst: Dea Redžić
Foto: Drago Sopta (Cropix)

IZBORNIK Slaven Bilić po običaju je nakon utakmice dugo razgovarao s kolegama iz stručnog stožera, a glavni zaključak je da smo protiv Belgije dobili upravo ono što smo i tražili. Iako izbornik nije decidirano rekao da je zadovoljan dojmom, itekako je zadovoljan rezultatom.

"Više je ova utakmica sličila na kvalifikacijsku, to nam je drago, pobijedili smo, stvorili četiri velike šanse od kojih smo neke doduše morali zabiti", rekao je u uvodu Bilić.

Najviše se s izbornikom po povratku iz Bruxellesa razgovaralo o novom sustavu koji je prezentirao jučer na nekadašnjem Heyselu kako bi pronašao novo rješenje za lijevi bok, ali i dao veći slobodu pojedinim igračima.

"O promjeni sustava proteklih mjeseci smo razgovarali s nekim igračima. Kroz ručak, telefon, susrete... Nažalost nismo to vježbali na treningu jer nismo imali kada. No, ovaj sustav 3-5-2 nam u određenim fazama igre odgovara jer pet ili šest naših igrača u njemu odlično funkcionira. Ne treba zaboraviti da smo u 4-4-2 sustavu postigli naših 70 posto pobjeda. Mi ćemo kombinirati i truditi se ne osvrtati na kritike izvan stožera, da se radi o zastarjelom sustavu", dodao je Bilić koji je istaknuo i iznimo zadovoljstvo igračima koji su u igru ušli s klupe.

Pranjić, Lovren, Eduardo, Mandžukić, Dujmović....svi su oni prigodu dobili u nastavku susreta, a donijeli su nam "stabilnost, održali nas na nivou, ali i povukli kada je to bilo potrebno".

Izbornik je sustav 3-5-2 s Čalom i Srnom na bokovima prekomandirao u 4-4-2, najprije s Čalom na lijevom beku, Lovrenom i Ćorlukom i sredini obrane, te Srnom na desnom beku. Nakon pogotka Kranjčara, izašli su Modrić i Bilić, a ušli Pranjić i Mandžukić. Pranjić je zauzeo mjesto na lijevom kilu, a Rakitić preseljen na desnu stranu.

"U sistemu 3-5-2 ne moramo raditi personalne promjene kada kada mijenjamo formaciju. Neki treneri istina znaju kazati da takvi sustavi lagano odumiru i da je formacija zapravo kretanje desetorice igrača po terenu, njihovo usklađeno i kompaktno kretanje. No, 3-5-2 nije napušten sustav. Nekad ga igra Barcelona, nekad Šahtar, igrao je i Capello s Romom jer je imao na bokovima igrače poput Candelle i Cafua.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima li Hrvatska Cafua i Candellu?

"Imamo prije njih nego Lennona, Walcotta ili Defoea za formaciju 4-4-2. Hrvatska ima prednost da posjeduje obje stvari, puno polivalentnih igrača koji bokove mogu odigrati u paru, ili pojedinačno."

Izbornik će na upit o rješenju za lijevi bok za nadolazeće kvalifikacije kazati: "Imamo više rješenja koja ćemo koristiti. Ovisno o protivniku i našim odlukama."

Stao je i Bilić uz svog kapetana Darija Srnu, koji nije na razini igara koje je nekada pružao.

"Nemam problem sa Srnom i ne budite prestrogi prema njemu. On je naš vođa, lider, igrač kojeg traže mnogi svjetski klubovi. A takvi ne kupuju na osnovu igara iz pretprošle sezone."

U nedjelju će Bilić sa stožerom u Ateni dogovarati raspored kvalifikacijskih utakmica. "Negdje ćemo popustiti, negdje ne. Ali sigurno nećemo dozvoliti da iz Gruzije letimo preko pola Europe."

Uskoro opširnije...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara