Bilić pozvao Rukavinu za utakmicu protiv Makedonije, poziv u budućnosti može očekivati i "Škrabini"

Bilić pozvao Rukavinu za utakmicu protiv Makedonije, poziv u budućnosti može očekivati i "Škrabini"

IZBORNIK hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić u ponedjeljak je objavio popis igrača na koje računa za skorašnju kvalifikacijsku utakmicu s Makedonijom, a među kojima se našlo i ime šibenskog nogometaša Ante Rukavine.

Reprezentaciji je pridodan i Robert Kovač koji je oporavljenik, a ne konkurira za utakmicu, ali je izrazio želju da dođe na okupljanje i pomogne stvaranju pozitivnog ozračja u kampu hrvatske reprezentacije.

Izbornik je izrazio zadovoljstvo što predsjednik Marković, uz isticanje da smo nedvojbeni favoriti protiv Makedonije, apelira na ozbiljnost.

"Mi volimo pritisak jer bez pritiska nema napretka, bolji smo, ali to moramo pokazati na terenu. Respektiramo Makedonce, ali oni dolaze u Zagreb. Na dobrom smo putu da se plasiramo u Euro i pobjedom nad njima zadržali bi smo pole position".

"Drago mi je, ja sam Ante"

Naravno da je veliki interes javnosti izazvalo premijerno uvrštenje šibenskog Henryja na reprezentativni popis. Bilić je objasnio kako je tekla ta složena operacija:

"U vezi pozivanja Ante Rukavine konzultirao sam se s predsjednikom saveza, mojim suradnicima u stožeru i njegovim klubom. Pozvali smo ga u sklopu nove strategije da najtalentiranije mlade igrače postepeno uvodimo u reprezentaciju tako da ih ne šokiramo prvim pozivom kada doista dođe vrijeme da zaigraju za izabranu vrstu. Ante Rukavina je iznimno talentiran igrač i pitanje je vremena kada će eksplodirati." - pojasnio je izbornik.

Napomenuo je kako su u njegovim planovima za reprezentativnu aklimatizaciju i primjerice Jertec i Pokrivač, koji ipak ne igraju u svojim klubovima.

"Rukavina nije pozvan da konkurira za momčad, i nitko radi njega nije ispao sa popisa. Pozvan je da trenira s nama, da jede s nama i da s njim pričamo. To radimo kako bi on za godinu dana mogao doći u reprezentaciju, primjerice Robertu Kovaču, bez da mu se mora predstaviti, Drago mi je, ja sam Ante, nego da već do tada imaju zajednički odrađenih treninga, stotinjak šetnji i 50-ak partija trešeti i briškula." - slikovit je Bilić.

Poprilično se naljutio na pitanje potpisnika teksta da li je možda za neku od sljedećih reprezentativnih akcija u planu i mladi napadač Rijeke Ahmad Sharbini, jer iako je Rukavina nedvojbeno iznimno kvalitetan igrač, ipak već 2 mjeseca nije postigao zgoditak u HNL-u, dok Sharbini svojim pogocima održava Rijeku na životu.

"Pratimo i Sharbinija, ali niste shvatili da smo Rukavinu pozvali samo da osjeti atmosferu." – pojasnio je Bilić.

U obranu projekta šetnja i briškula i trešeta s Antom Rukavinom stao je i predsjednik Marković osobno, mada nitko i nizašto izbornika nije niti napao: "To je sjajan potez izbornika jer nikome od hrvatskih selektora do sada nije palo na pamet povući takav potez i pozvati u reprezentaciju tako mladog igrača"

Marković: Zvat ćemo i Škrabinija i sve ostale kako li se sve ne zovu

"A zvati ćemo i Škarbinija i sve ostale kako li se sve ne zovu." - zaključio je Marković temu Sharbini.

Povuklo se pitanje i Ivana Rakitića, Petrićevog suigrača u Baselu kojeg i Švicarska vabi pod svoje okrilje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ništa se vi ne sekirajte. Rakitića pratimo 4 godine, a prije dvije godine smo bili kod njega. Petrić je rekao da ga ne trebamo ništa nagovarat i da on jedva čeka igrat za svoju Hrvatsku." - rekao je Marković.

"Bjelanovića neću zvati kao šestog igrača"

Izbornik također nije shvatio naše pitanje o Saši Bjelanoviću, koji nezaliječen zabija za Ascoli u Serie A i jedina je, kakva-takva nada da će njegov klub ostati u prvoj ligi. Reprezentacija je za njega, međutim tek sanak pusti, a kako je sam rezignirano, a ne ljuto, rekao u intervjuu za Index, pozivu u reprezentaciju se ne nada, mada bi bio sretan da ga se Bilić sjeti.

"Drago mi je da je Bjelanović i u ovom kolu zabio. On je u našim kombinacijama. Imamo pet napadača koje je teško istisnuti, a nema smisla njega zvati kao šestog napadača", odgovorio je selektor. Nismo ni mislili da Bjelanović "nosi torbe" ostalim vedetama iz napada, ali među petoricom golgetera mu mjesto ne pripada ništa manje, nego recimo, Balabanu.

Marković: Protiv Makedonije smo 100-postotni favoriti

Alfa i omega HNS-a, Zorislav Srebrić, je istakao kako su za predstojeću utakmicu sa Makedonijom na Maksimiru "sva tijela u organizaciji dignuta na visok stupanj pripravnosti", a predsjednik je Makedonce upozorio da je Hrvatska u tom susretu 100-postotni favorit.

Izbornik Bilić je rekao da loša situacija u makedonskom savezu može motivirajuće djelovati na reprezentativce: "Ne zaboravimo u kakvom je stanju bio talijanski nogomet prije SP-a, a kako su igrači odigrali, a Makedonci su prije svega dobra momčad. Tablica naše skupine i igre Makedonije, koju ni Engleska nije uspjela pobijediti, samo dokazuju da je ovo najteža kvalifikacijska skupina u kojoj smo dosad igrali"

"Trenutno smo 12. na svijetu, ako Bog da biti ćemo peti, šesti"

Predsjednik Marković je dodatno pritisnuo svog mezimca Bilića opaskom o trenutnom plasmanu Hrvatske: "Trenutno smo 12. na svijetu, ako Bog da, na jesen kada završimo kvalifikacije, biti ćemo peti, šesti. Ne zaboravite, da FIFA ima 208 članica, a UN 192.", napomenuo je predsjednik. Kada bi nam država "stajala" tako na East Riveru, kao reprezentacija u Zurichu, ne bi nam ginulo mjesto u Vijeću sigurnosti.

Svjetsko prvenstvo Hrvata da ne bi bilo više Biloša

"Po prvi put u povijesti organiziramo svjetsko prvenstvo Hrvata gdje će se okupiti Hrvati iz cijele dijaspore", objasnio je Marković novi projekt HNS-a planiran za lipanj ove godine u Zagrebu: summit iseljene nogometne Hrvatske kako nam Bogom dani raseljeni talenti ne bi igrali za Australiju, Argentinu ili Švicarsku.

Kvalifikacijska utakmica za nastup na Europskom prvenstvu 2008, protiv Makedonije igra se 24. ožujka u 20.15 sati na stadionu Maksimir u Zagrebu, a reprezentativci se okupljaju 6 dana prije, u nedjelju 18. ožujka u hotelu Sheraton.

Od ponedjeljka pa do petka uoči utakmice pripremat će se u svojoj staroj bazi u Čatežu.

VRATARI: Pletikosa, Runje, Galinović
OBRANA: Dario Šimić, Šimunić, Vejić, Živković, Čorluka
VEZA: Niko Kovač, Rapaić, Kranjčar, Srna, Jerko Leko, Babić, Pranjić, Vranješ, Modrić
NAPAD: Petrić, Balaban, Olić, Budan, Da Silva, Ante Rukavina

Zvonko Alač

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara