"Bilić se pogubio: Dosta je bilo sviranja gitare i snimanja reklama!"

Tekst: Dea Redžić
Foto: Index

U PETAK će Slaven Bilić Izvršnom odboru HNS-a podnijeti detaljno izvješće o radu u svom drugom mandatu, koji službeno podrazumijeva razdoblje od dana kada je potpisao ugovor koji je ovih dana na isteku. Bilo je to neposredno prije puta na Euro, pa je jasno da će Bilić obrazlagati samo period neuspjelih kvalifikacija za SP u Južnoj Africi. Razlozi posrtanja Hrvatske vrlo su plastični, a bez obzira na neuspjeh, Biliću će mu serviran novi ugovor, o čijim možebitnim stavkama je progovorio dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković. On ne zagovara kažnjavanje Bilića manjim primanjima, ali predlaže model po kojem su plaćeni mnogi svjetski nogometni menadžeri.

"Bilićev ugovor ističe za kratko vrijeme, a u petak ćemo dogovoriti bitne sastojke budućeg ugovora. Nisam za to da se kažnjava izbornika na ovaj ili onaj način, ali sam za to da fiksni dio bude primjereniji primanjima u našoj zemlji. Ako naša premijerka Jadranka Kosor prima oko 20 tisuća kuna mjesečno, ona bi to trebala biti nekakva osnovica puta koeficijent za izbornika. Nisam za to da se izborniku smanji plaća, već da fiksnio dio bude primjereniji, ali da se poveća varijabilni dio, ovisno o plasmanu. Konkretno, treba istaći koliko bi Bilić dobio za plasman na Euro 2012."

Kako je moguće da pojedini članovi IO-a HNS-a u javnosti govore da još uvijek nisu glasovali za Bilićev ostanak, a predsjednik Vlatko Marković tvrdi da su svi složni oko te odluke?

"U našim poslovničkim aktima naznačena je mogućnost telefonske konferencije u izvanrednim slučajevima. To obično odrađuje glavni tajnik, a ovaj je put sudjelovao i sam Marković. Prvom prilikom kada se fizički nađemo, te se odluke i verificiraju. Koliko mi je poznato, svi oni s kojima je predsjednik razgovarao, uključujući i mene, dali su svoj glas za Bilićev ostanak. Pretposstavljam da oni članovi koji tvrde da nisu glasali niti za niti protiv, u datom momentu nisu bili dostupni."

Kako komentirate činjenicu da Bilić ostaje unatoč neuspjehu u kvalifikacijama?

"On je prvi hrvatski izbornik koji je dobio podršku nakon neuspjeha. Objašnjavam to preko više razloga. Prvo, u ključnim utakmicama imali smo peh da su nam najbolji igrači bili ozlijeđeni, a nismo imali niti sreće s rasporedom. Velika je razlika igrate li protiv Ukrajine na kraju sezone ili primjerice u devetom mjesecu, kada su igrači i fizički i psihički spremniji. Kao treću stavku želim istaknuti da je Bilić dobar stručnjak. Mlad je i ima vremena korigirati svoje greške. Moće popraviti ovaj neuspjeh ako nas odvede na EP. U nijednom trenutku nisam negirao njegovu stručnost te jakom cijenim što je priznao svoje greške. Iz toga zaključujem da se spreman korigirati i posvetiti svom poslu i obvezama."

Kada kažete da se izbornik treba korigirati, što pri tome konkrento mislite?

"Odgovor je vrlo kratak - on treba reinkarnaciju iz sadašnjeg Bilića u onog iz prvog mandata, kada je bio radišan, skroman i vrijedan. U drugom mandatu se nažalost više bavio stvarima koje su ga dekoncentrirale - sviranjem gitare, pisanjem stihova i snimanjem reklama. Posebno me smeta snimanje reklame za strane kompanije - da nacionalna ikona bude u služni stranog profita."

Smatrate da se izbornik malo pogubio?

"Pogubio se puno."

Jeste li iz kontakata s predsjednikom Markovićem, ili možda iz direktnog razgovora s Bilićem, uočili njegovo premišljanje po pitanju ostanka na klupi Hrvatske?

"Na to ne mogu odgovoriti, ali smatram da je u njemu proradila savjest. Bilić je pametan te je stoga i svjestan koliko smo svi od njega očekivali i koliko smo razočarani. Što vrijeme bude više prolazilo, bit ćemo još više razočarani i svjesni zla koje nam se dogodilo. Drago mi je da se u njemu probudila želja, ali i inat da pokaže da vrijedi."

Smatrate da je to jedini razlog zbog kojeg je odlučio ostati?

"Nisam njegov intimus, ali niti u ono vrijeme nisam vjerovao da Bilić ima sve te basnoslovne ponude iz Engleske niti vjerujem da u ovom trenutku ne može naći bolji posao. POjedini mediji su mu napravili medvjeđu uslugu kada su pisali da ga želi Chelsea, Manchester.... Imam dojam da je i on malo odletio u oblake. Povući ću jednu usporedbu s Igorom Šticem koji je u 90 minuta protiv nepobjedivnog Dinama zadivio hrvatsku nogometnu javnost. Štimac je s raspadajućim Zagrebom trijumfirao kao trener, uspio je motivirati igrače. Ali zar mislite da će ga sutra zvati West Ham ili Derby County? Ne ide se u Englesku samo tako..."

Kako gledate na stalne opaske da je Vlatko Marković zadržao Bilića kako bi spasio vlastitu stolicu od napada?

"I nakon Cardiffa napadali su nas dikretno s vrha politike, pa je Marković ostao zahvaljujući kompaktnosti HNS-a i ljudi koji rade u nogometu. Mnogi su se ovih dana okomili na ustroj naše nogometne vlade, ali mogu samo reći da je model s predstavnicima županijskih saveza preslikan iz Ustava RH prema mojoj direktivi i da je do strane Fife verificiran i proglašen kao jedan od najdemokratskijih. On je gromobran za napade od neformalnih centara moći."

Ipak, radi se o vladi koja je sklona predsjedniku?

"I što ja tu mogu napraviti? Mislim da će predsjednik svoj mandat odraditi do kraja.

Što ćete kao potpredsjednik IO-a sugerirati Slavenu Biliću za sljedeći mandat?

"Najprije ću napomenuti da ga je nekorištenje iskusnih hrvatskih trenera koštalo neuspjeha jednim dobrim dijelom. Stručna komisija HNS-a, čiji je predsjednik Miro Uljan, često je zanemarivana i to tako dalje opet ne smije biti. U toj komisiji trebali bi biti Ćiro Blažević, Tomislav Ivić, Igor Štimac, Otto Barić, Velimir Zajec, Davor Šuker, Zvone Boban i svi nogometni znalci koji bi se dvomjesečno sastajali i analizirali situaciju. Dakako, ne samo u A vrsti već i u nižim kategorijama. Oni bi nudili prijedloge,  ali ne bi narušavali autonomnost našeg izbornika."

Kako komentirate nedisciplinu u Bilićevim redovima?

"Ne bih to pripisao prijateljskom odnosu Bilića s igračima. Imate trenera koji su diktatori, pa im igrači bježe vani i opijaju se. Slučaj Rovinj je prenapuhan, smatram da se radi o mladim ljudima kojima treba oduška. Ali nije mi jasno zašto izbornik kao kapetan broda nije bio na toj večeri."

Bilić će se vjerojatno uspustiti u pomirbeni razgovor s potjeranima, Šimunićem i Križancem?

"Joe je neophodan, a što se Križanca tiče, ne znam ni zašto je pozvan u reprezentaciju. Imamo i slučaj Ivice Olića koji se strašno trošio i potrošio. Razumijem njegovu skepsu oko daljnjeg nastupanja za reprezentaciju, ali dolaze mladi dečki i to je naš Božji dar. Tu su Jajalo, Lovren, Badelj, Delač u kojem imamo vratara za narednih 15 godina. Ne znam što je s malim Gabrićem, ali znam da je Anas Sharbini najtalentiraniji naš igrač nakon Nike Kranjčara, a njegov brat Ahmad napadač s najjačim instinktom za gol nakon Davora Šukera."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara