Bilić htio u Split, HNS se "držao kalendara". Rat u HNS-u nastavlja se - suspenzijama županija!

Foto: Nenad Dugi / Cropix

NA šŠESTOJ skupštini Izvršnog odbora HNS-a, gdje je prisustvovalo tek 11 od ukupno 21-og člana (interesantno prisustvovao je Štimčev "štićenik" Ante Kulušić), odlučeno je da će hrvatska nogometna reprezentacija sljedeću kvalifikacijsku utakmicu protiv Izraela 6. rujna u 20.00 igrati u Zagrebu. Latviju će izabranici Slavena Bilića dočekati u Rijeci.

Podsjetimo, nakon pobjede protiv Gruzije, prve službene utakmice reprezentacije u Splitu nakon 14 godina, izbornik Slaven Bilić obećao je da će Hrvatska i sljedeću utakmicu s Izraelom igrati na Poljudu. Predsjednik Saveza Vlatko Marković više je puta potvrdio kako je stručni stožer taj koji odlučuje gdje će se igrati domaće utakmice. 

Pozivajući se na odluku od 26. siječnja kada je HNS donio kompletan kalendar za 2012. godinu, čelništvo hrvatskog nogometnoga istaknulo je kako će se istog pridržavati makar se nakon Gruzije licitirali sa Splitom.

"Mi predlažemo, mene se konkretno najviše pita, ali stožer nije taj koji odlučuje. Od prvog dana je tako. Danas sam prisustvovao sjednici Izvršnog odbora pa sam vidio kako to funkcionira. I prije utakmice u Splitu rekao sam da će nas publika podržati i nikada to nisam dovodio u pitanje. To se pokazalo, publika je ta koja nas je nosila do pobjede. Rekao sam tada i da je to novi početak Splita koji će trajati vječno", rekao je Bilić i priznao: "Mi smo izrazili želju da protiv Izraela igramo u Splitu, ali Savez se držao svoje odluke i to je to.".

Srebrić: Uefina kazna nije imala veze s odlukom

U riječ je izborniku upao Srebrić ustvrdivši da Uefina kazna nije imala veze s odlukom, jer je ista donesena prije sankcioniranja, a doznali smo i da će se reprezentacija uoči Malte pripremati na Braču. Izbornik Bilić podnio je i izvješće o dosadašnjem aktualnom i planiranom budućem stanju reprezentacije te je napomenuo da uskoro kreće s nadgledanjem kandidata za Dublin, gdje nas 10. kolovoza čeka jaki test pred nastavak kvalifikacija. Zorislav Srebrić iskoristio je priliku da čestita Biliću što je Hrvatska osma reprezentacija svijeta, a potom se prebacio na još uvijek rastrojeno stanje u hrvatskom nogometu.

Suspendirani dubrovačko-neretvanski i varaždinski savez

"Aktualno rukovodstvo želi suradnju sa savezima. OdlukesSaveza obvezne su se poštivati prema statutima HNS-a, Uefe i Fife. Neki savezi to ne primjenjuju stoga smo suspendirali dubrovačko-neretvanski savez te varaždinski savez i imenovali povjerenstva koja će se baviti istima. Bebić će voditi ono vezano uz dubrovačko-neretvanski savez, a Vučemilović varaždinski", rekao je Srebrić.

Smanjene naknade nogometnim dužnostima

Branko Laljak, novi predsjednik Udruge prvoligaša, govorio je o odlukama vezanim uz natjecanja. Najveće novosti vezane su uz smanjenje naknada službenim osobama te smanjenja lista delegata, sudaca i kontrolora. Naknade za prvu ligu smanje su za 17 posto, što znači da sudac utakmice u Prvoj ligi umjesto 2600 dobivati 2200kn. Delegat će biti plaćen 700kn, pomoćni sudac 1350kn, četvrti sudac 400 kuna i kontrolor 600kn.

"S time će se kotizacije klubovima umanjiti za 60 tisuća kuna čime ćemo im pomoći. Također pomoći ćemo sindikatu nogometaša u rješavanju odnosa igrača i klubova u vidu kašnjenja plaćanja. Stručne službe HNS-a donijet će dokument kojim će igrač steći pravo promjene kluba nakon isteka roka plaćanja ugovorenih obveza. Time će se pomoći status igrača u klubovima", rekao je Laljak.

Gorica i Pomorac definitivno ne ulaze u Prvu HNL

Ranije se sastala i Komisija za natjecanje HNS-a koja je potvrdila sve dosadašnje odluke IO HNS-a, što znači da se prvak Druge HNS NK Gorica, kao ni Pomorac, više ne može nadati ulasku u prvu ligu. Prvoligaški status sačuvali su Istra 1961 i Lokomotiva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara