SPORT I TEHNOLOGIJA

Bivši realovac stvorio umjetnu inteligenciju kojom se bori protiv korone

Bivši realovac stvorio umjetnu inteligenciju kojom se bori protiv korone
Foto: Getty Images

BIVŠI igrač Real Madrida Esteban Granero, danas član drugoligaša Marbelle, već godinama u suradnji s vrhunskim znanstvenicima razvija sustav umjetne inteligencije koji predviđa učinak i mogućnosti nogometaša, a sad je taj isti sustav prilagodio i koristi ga za borbu protiv koronavirusa.

Sustav predviđa kojoj će regiji trebati više maski i respiratora

"Napravili smo model koji procjenjuje i predviđa broj slučajeva i prati razvoj tih brojki. To nam pomaže da predviđamo probleme s mobilizacijom resursa. Na primjer, predviđa u kojoj će regiji biti potrebno više maski i respiratora, što može pomoći u pravovremenoj dostavi opreme. Može i simulirati mjere distanciranja, mjeriti kakav učinak ima karantena na krivulju, pretkazati trendove i pomoći nam da spriječimo drugi val", objašnjava Granero, a prenosi britanski Guardian.

Granero je 32-godišnji veznjak koji je izdanak Realove akademije, a za prvu momčad je igrao od 2009. do 2012. godine. U karijeri je još igrao za Getafe, engleski QPR, Real Sociedad i Espanyol, prije nego što je 30. siječnja raskinuo ugovor i prešao u Marbellu kako bi joj pomogao izboriti promociju u Primeru. Uz nogometnu karijeru, studira psihologiju na sveučilištu Complutense u Madridu.

Sve je počelo zbog skautiranja

Na sustavu koji koristi umjetnu inteligenciju počeo je raditi prije nekoliko godina jer mu je uvijek smetalo to što skautiranje radi na temelju prikupljenih podataka i analize, ali ne postoji način da se predvidi što će ti podaci značiti u budućnosti i u drugim okolnostima.

Zato je prije pet godina stupio u kontakt s Pedrom Larranagom i Conchom Bielzom, profesorima umjetne inteligencije na politehničkom fakultetu. Za njih Granero kaže da spadaju među najvažnije znanstvenike u Europi te da su zajedno radili s mrežom analitičara, liječnika i drugih znanstvenika kako bi usavršili sustav.

Nije pitanje kakav je bio, nego kakav će biti u novom klubu

"Glavna greška u opisnoj analitici je to što ne odgovara na pitanje koje klubovi stalno postavljaju. Ako želim dovesti igrača, ne zanima me toliko što je on radio prošle godine, nego kako će funkcionirati tu, u našem kontekstu. A odgovor na to može ponuditi samo umjetna inteligencija", objašnjava Granero pa nastavlja s konkretnijim primjerom.

"Možete se pitati kako ovog igrača smjestiti u ovaj dio terena i stvoriti šansu uz manje od tri dodavanja. To možete izmjeriti, analizirati i dobiti opisne statistike, ali i izmjeriti kao predvidljivu varijablu koja će pomoći da pronađete igrače koji mogu igrati u toj ulozi. To je veliki pomak u analizi podataka. Sve što igrač radi može se izmjeriti, iako postoje i faktori poput sreće. Ono što mi radimo može pomoći sportskim direktorima, pa i liječnicima da spriječe ozljede. Uvijek kažem da su ljudi i strojevi koji rade zajedno jači nego pojedinačno."

Granero kaže da njegov sustav može izračunati, na primjer, za određeni tip igrača iz nizozemske treće lige da postoji 95% šanse da će zabiti između 12 i 15 golova u novom klubu. Tvrdi da sustav nije savršen, ali da "jako, jako, jako puno igrača završi na učinku u okviru predviđenih brojki".

Embed from Getty Images

Sada tim sustavom pomaže u borbi protiv koronavirusa, nakon što ga je prijatelj koji je osnovao platformu "Stop Corona" zamolio da pomogne predvidjeti razvoj virusa. Nogometaš je bez razmišljanja pristao i ustupio mu sustav besplatno.

"Službene brojke mogu zbuniti jer je jasno da zbog manjka testova ne možemo znati točan broj zaraženih, ali sustav poput našeg može ga predvidjeti. Počeli smo kad je proglašena uzbuna, a sustav je predvidio ono što sad znamo. Da su mjere proglašene ranije, krivulja bi bila niža, manja i oporavak bi počeo ranije. Tako je po cijelom svijetu, ne samo u Španjolskoj. Kanada je, na primjer, uz pomoć umjetne inteligencije predvidjela učinak epidemije i stalno je korak ispred", kaže Granero i dodaje da se predviđanje može napraviti i u obratnim slučajevima.

Ne može odlučivati, ali pomaže onima koji mogu

"Da su mjere usvojene dva tjedna kasnije, opseg katastrofe bio bi nezamisliv. Eksponencijalni rast bi se produljio, a o broju zaraženih nesnosno je i razmišljati."

Granero završava objašnjenjem da podaci koje njegov sustav omogućuje nisu zakon, nego da ih analiziraju i interpretiraju liječnici, epidemiolozi, matematičari...

"Ne možemo donositi odluke, ali možemo omogućiti apsolutno pouzdane podatke koji će pomoći onima na prvoj liniji fronte, zdravstvenim djelatnicima koji su pravi heroji i kojima stojimo na raspolaganju."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara