Blanka u Dohi kreće po obranu zlata

Blanka u Dohi kreće po obranu zlata

Tekst: A.K.
Foto: AFP

DEVET skakačica u vis plasiralo se u finale svjetskog prvenstva u Dohi (suvota, 15.05 sati), pri čemu nije bilo iznenađenja i nijedna od natjecateljki za koju se očekivalo da će ući nije ostala bez finala.

Blanka Vlašić u finalu Dohe brani zlato s prošlog Svjetskog prvenstva u Valenciji 2008.

Samo tri skakačice nisu obarale letvicu do visine 1,92 koju bilo je potrebno savladati za finale. Kako je do te visine u konkurenciji ostalo samo devet natjecateljki, odlučeno je da nije potrebno dizati letvicu na 1,95.

Upravo tu visinu Blanka naziva "kritičnom" za ulazak u finale i vjerojatno su suci odustali od novog limita jer bi znatno reducirao broj onih koje bi ostale u igri.

Naravno da je Blanka bila jedna od nepogrešivih koje su bez obaranja letvice došle do potrebne visine za finale, dok su ostale dvije bile Španjolka Ruth Beitia i Kazahstanka Marina Aitova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Beitia je ove godine već preskočila 2 metra, a 2006. osvojila je zlato na Svjetskom dvoranskom prvenstvu.

Čehinja Iva Starková postigla je osobni rekord sezone (1,92) u kvalifikacijama, kao i Kineskinja Zheng Xingjuan koja je preskakanjem iste visine izjednačila vlastiti dvoranski rekord star tri godine.Ruskinja Svetlana Školina je također ove sezone preskočila 2 metra i također je u finalu, kao i Šveđanka Emma Green koja je brončana s SP-a 2005. Ove sezone je u dvorani preskočila 1,95 i jedna je od favoritkinja iz sjene za medalju, što bi joj bilo prvo dvoransko odličje.

Srebrna iz Helsinkija iste godine, Amerikanka Chaunté Howard Lowe, imala je problema i 1,92 je preskočila tek iz trećeg pokušaja. Uzbekistanka Nadija Dušanova deveta je finalistica, a također je to postigla iz trećeg pokušaja.

Najveća imena koja su ostala izvan borbe za medalje su 35-godišnja Bugarka Venelina Veneva-Mateeva (najbolji rezultat u dvorani 2,04) i Njemica Meike Kröger. Bugarska visačica ove je godine preskočila tek 1,88, ali Kröger je ove zime preskočila 2 metra i zato je njeno ispadanje veliko razočaranje. Najviše što je došla bilo je 1,85, a letvicu je rušila tri puta na 1,89.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara