"Blanka Vlašić je najbolja visašica desetljeća"

"Blanka Vlašić je najbolja visašica desetljeća"

Totalsport
Foto: AFP

UGLEDNI magazin Track and Field News napravio je izbor najboljih atletičara u svakoj disciplini u proteklom desetljeću. Blanku Vlašić izabrao je za najbolju visašicu u tom razdoblju.

Premda je izbor očekivan i logičan, ipak treba podsjetiti da je u nultim godinama 21. stoljeća dva puta svjetska prvakinja u skoku u vis, uz Blanku, bila i umirovljena Južnoafrikanka Hestrie Cloete (2001. i 2003.), koja je tome dodala i dva olimpijska srebra (2000. i 2004.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Značajne je uspjehe postigla i Šveđanka Kajsa Bergqvist koja je bila europska (2002.) i svjetska prvakinja (2005.), a postavila je i još uvijek važeći svjetski dvoranski rekord (2.08 m).

No, najbolja je hrvatska sportašica ipak u prethodnom desetljeću postigla najviše. Uz dva svjetska naslova (2007. i 2009.) i olimpijsko srebro (2008.), dosad je na čak 84 natjecanja (dva ove godine), skakala iznad dva metra čime je uvjerljivo na drugom mjestu svih vremena iza svjetske rekorderke Stefke Kostadinove. Lani je, pak, u Zagrebu preskočila 2.08 što je drugi rezultat svih vremena, centimetar ispod svjetskog rekorda. To su bili i više nego dovoljni argumenti da urednici i novinari američkog časopisa Blanku proglase kraljicom skoka u vis u prošlih deset godina.

Podsjetimo, isti je magazin prije nekoliko dana ukupno najboljim atletičarima u prošlom desetljeću proglasio etiopskog dugoprugaša Kenenisu Bekelea i rusku motkašicu Jelenu Isinbajevu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara