Blatter: Katarani su potkupili Francuze i Platinija

Blatter: Katarani su potkupili Francuze i Platinija
Foto: EPA

BIVŠI osramoćeni predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Joseph Blatter smijenjen je koncem 2015. godine zbog upletenosti u korupciju i posljedično kažnjen šestogodišnjom zabranom obavljanja poslova povezanih s nogometom.

Medijske istupe posljednjih godina redovito je i vješto izbjegavao. Međutim, u nedavno izdanoj autobiografiji "Moja istina" otkrio je pozadinu i uzrok svoje smjene.

Također, iznio je svoju verziju priče o kontroverznoj dodjeli Svjetskog prvenstva Kataru. Prilikom izbora, kako je istaknuo, politički pritisak - u kojem je prednjačio francuski lobi - bio je enorman. 

"Izvještaj Komisije, koja je obišla Katar, nije ni pročitan pred Izvršnim odborom Međunarodne nogometne organizacije. Svi su znali da je negativan, odnosno da ne ispunjava postavljene standarde. Svi članovi Izvršnog odbora odlučili su unaprijed pa ih zato nikakvi izvještaji nisu zanimali", otkrio je nekadašnji čelnik svjetske krovne nogometne organizacije.

Katar je optužio za podmićivanje, a Francusku za ilegalne aktivnosti.

"Bio je to sudar stvarnosti i političkog pritiska. Da je pročitan i usvojen, Katar nikada ne bi bio domaćin. Međutim, Katar je svojim milijunskim ulaganjima u francuske zrakoplove i Paris Saint-Germain pridobio masu zagovornika. Čak je i tadašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nagovarao svoje istaknute nogometne poznanike da glasaju za Katar. I Michel Platini imao je svoje prste u cijelom predizbornom i izbornom procesu", poručio je Joseph Blatter.

Svjetsko prvenstvo u Kataru održat će se od 21. studenoga do 18. prosinca 2022. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara