KOŠARKA

Bliži se dan važne odluke za hrvatsku košarku

Bliži se dan važne odluke za hrvatsku košarku
Foto: Hina

MEĐUNARODNA košarkaška federacija (Fiba) u četvrtak će objaviti novi datum za olimpijske kvalifikacije i time odrediti sudbinu Europskog prvenstva koje bi se trebalo održati u ljeto 2021. godine.

Fiba Europa, u kojoj Hrvatsku predstavlja predsjednik HKS-a Stojko Vranković, u utorak i srijedu će održati videokonferenciju na kojoj će se raspravljati o kvalifikacijama za olimpijske igre, ali i o terminu Europskog prvenstva 2021. godine, a potom će u četvrtak objaviti odluke.

Odgoda Olimpijskih igara 2020. na 2021. donijela je brojne promjene u kalendarima sportskih organizacija, pa tako i u košarkaškoj obitelji. 

Za nas su kvalifikacije za OI u Tokiju posebno važne jer se jedan od četiri kvalifikacijska turnira treba održati u Splitu od 23. do 28. lipnja. 

Podsjetimo, Hrvatska je dobila izuzetno tešku grupu, gdje su protivnici Brazil kojeg vodi Aco Petrović i Tunis, dok drugu splitsku grupu čine Rusija, Njemačka i Meksiko. Samo pobjednik finala izborit će se za mjesto na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Gradovi domaćini su, osim Splita, Beograd, Kaunas i Victoria u Kanadi. Osam sudionika košarkaškog turnira na OI-ju u Tokiju je već poznato. To su Španjolska, Argentina, Francuska, Australija, SAD, Iran, Nigerija i domaćin Japan.

Idućeg ljeta na rasporedu je i Europsko prvenstvo koje bi se od 2. do 19. rujna trebalo održati u Češkoj, Gruziji, Italiji i Njemačkoj. Hrvatska se trenutačno nalazi na prvom mjestu D skupine kvalifikacija s dvije pobjede. Novi ogled odabranici izbornika Veljka Mršića trebali bi imati u studenom.

Fiba također mora odlučiti i o kontinentalnom i svjetskom prvenstvu juniorskih kategorija koje je bilo planirano ovo ljeto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara