OLIMPIJSKE IGRE

Boks zbog trgovine drogom šefa boksačke federacije umalo ispao s OI-ja

Boks zbog trgovine drogom šefa boksačke federacije umalo ispao s OI-ja
Foto: EPA-EFE

IZVRŠNI odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odlučio je na sjednici u Lausanneu da boks ostaje na Olimpijskim igrama sljedeće godine u Tokiju, međutim, ne pod ingerencijom Međunarodne boksačke federacije (AIBA).

MOO je zaprijetio amaterskom boksu izbacivanjem s Olimpijskih igara zbog brojnih kontroverzi koje prate AIBA-u. Jedan od problema je i Gafur Rakhimov, sada već bivši predsjednik AIBA-e, kojeg prati glas zloglasnog uzbekistanskog kriminalca kojemu je SAD zamrznuo imovinu zbog sumnje da je upleten u trgovinu heroinom.

IO MOO-a je odlučio da boks, koji je na Olimpijskom programu od 1904. godine, ostaje na Igrama u Tokiju, ali je preporučio članovima da na Općoj skupštini krajem lipnja odluče da Međunarodni boksački savez (Aiba) ostaje isključen zbog navodnih nepravilnosti u radu. Prema mišljenju većine stručnjaka, ova odluka će gotovo sigurno biti i prihvaćena.

Preporuke su uslijedile kada je MOO objavio izvješće od 30 stranica nakon istrage o financijama i upravljanju AIBA-e koja je godinama bila u previranju. AIBA je priopćila kako je prošla temeljiti reformski program u posljednjih 18 mjeseci i učinila sve što je od nje zatraženo, ali MOK je rekao da "je došlo do nedostatka zadovoljavajućeg napretka".

AIBA tako neće moći organizirati kvalifikacije turnire ni olimpijski turnir u Tokiju, a organizaciju će provesti posebna radna skupina koju predvodi Morinari Watanabe, predsjednik Međunarodne gimnastičke federacije.

U Tokiju će kao i do sada nastupiti 286 boksača u osam kategorija kod muškaraca i pet kod žena.

"Današnja odluka donesena je u interesu sporta i boksa", izjavio je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

"To znači da boksači mogu živjeti svoje snove i sudjelovati na Olimpijskim igrama u Tokiju", naglasio je Bach dodajući da je također sigurno da će se "AIBA suočiti s posljedicama". 

Također je najavio kako je u pripremi novi olimpijski boksački kalendar i da će se kvalifikacije za Tokio 2020. održati između siječnja i svibnja sljedeće godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara