Borba za mjesto u NLB-u: Srbija traži četiri, za peto bi platili 150 000 eura

Foto: Damir Krajač / Cropix

PREDSJEDNIŠTVO srpske košarkaške lige uputilo je oštro pismo vodstvu NLB lige u kojemu izražavaju nezadovoljstvo činjenicom da Srbija ima samo tri mjesta u regionalnoj ligi, dok četvrti klub mora platiti 150 000 eura za pozivnicu.

Slovenci sukladno uspjesima svojih predstavnika imaju četiri mjesta u NLB-u, Srbija tri, Hrvatska dva, a BiH jedno mjesto. Budućnost dobiva pozivnicu, kao i svake godine, a 150 000 eura plaćat će i treći hrvatski te četvrti srpski predstavnik. Istu cifru moraju dati i ostali klubovi koji će se natjecati s pozivnicom kao što se očekuje u slučaju Maccabija ako se odluče vratiti u ligu.

"Kada je NLB ranije brojala 14 klubova imali smo pet mjesta. Kada se liga trebala smanjiti na 12 klubova, Srbija je trebala dobiti četiri mjesta. Liga se nije smanjila, a mi smo izgubili jedno mjesto. Mora se vidjeti ima li sportskog prostora za četvrti klub iz Srbije bez pozivnice, a eventualno bi peti klub plaćao 150 000 eura", poručuje direktor KLS-a Predrag Bojić, pišu Večernje novosti.

S obzirom na tešku financijsku situaciju u koju su zapali mnogi klubovi iz regije teško je očekivati da će naći novac potreban za sudjelovanje u regionalnoj ligi kada nemaju niti za isplatu plaća igračima. Češki Nymburk, čini se, napušta ligu i odlazi u Baltičku, ali pregovara se sa izraelskim Maccabijem koji je već jednom igrao u NLB-u.

U susjednoj BiH također nisu prezadovoljni s jednim predstavnikom i nadaju se da će se odlaskom Nymburka otvoriti mjesto za još jedan njihov klub.

U isto vrijeme KK Crvena Zvezda se raspada. Nakon odlaska trenera i nekoliko igrača, aktivno se radi na pronalasku rješenja kako spasiti klub od propasti. Jedna od opcija je i "resetiranje" koje je predložila novoosnovana radna skupina. To bi značilo potpuno nov početa za Zvezdu, ali i izbacivanje u treću ligu. Dođe li do toga otvorit će se još jedno mjesto u NLB-u, pa je zato još teže prognozirati sastav lige za sljedeću sezonu.

U medijima su već počela nagađanja kako će izgledati liga sljedeće sezone jer uz ispadanje redovitog člana Zadra i potonuće Cibone, zabrinjavajuća financijska situacija uzrok je štrajkova igrača u Hemofarmu, Zvezdi i Budućnosti, pa je pitanje kako će ti klubovi uopće dočekati jesen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara