Bunkeri, pirja i spiralna impostacija. Ovo su najbolje izjave legendarnog Špace

Bunkeri, pirja i spiralna impostacija. Ovo su najbolje izjave legendarnog Špace
Foto: Screenshot (YouTube)

U 80. GODINI života preminuo je legendarni Hajdukov trener Stanko Poklepović Špaco. Poznato je kako je dugo imao zdravstvenih problema. Preminuo je u večeri s nedjelje na ponedjeljak...

Špaco je uvijek bio dobri duh Splita i Hajduka, a osim sjajne trenerske karijere, javnost je oduševljavao osebujnim izjava koje su sve nasmijale.

Na jedinstven način najavio je 1000. službenu utakmicu Hajduka u povijesti. Hajduk nije igrao najbolje, a Špaco je našao razloge za loše izvedbe.

"Budući da novinari uvijek traže krivca, to me ponukalo da i ja pronađem krivca za loše igre u zadnjih par utakmica. U razgovoru s igračima konstatirali smo da sam napravio krivu mješavinu cementa i šljunka u betonu, stavio sam 2 na 1, umjesto 3 na 1. Isto tako, ostali smo bez Jozinovića, pa će nam prosjek past na samo 25 godina, 6 mjeseci i 3 dana, jer ulazi mlađi od njega. Igračima sam rekao da ubuduće kopačke vežu iza, a ne ispred, jer se stvori čvor koji im smeta kod centaršuteva. Milevskome i Baliću pada kosa na oči, pa sam im preporučio da se ošišaju, jer će progledati na oba oka. I za kraj, rekao sam Gotalu i Maglici da uđu u blok protivniku, da se neka lopta odbije, jer samo tako možemo ući u šansu, kroz kombinaciju ništa ne znamo napraviti."

Slikovito je Ahmadu Sharbiniju objašnjavao kako prevariti obranu i postići gol.

"Pitam ja Ahmada što je to penetracija, a on me u čudu gleda. Objasnim mu da je to kad penis ulazi u vaginu, a kad sam ga upitao što je to ekstaza pola svlačionice palo je po podu od smijeha. Ja sam trener odgojitelj, govorim im o svemu, pa i o seksu"

Nitko neće zaboraviti Špacinu pirju, kao ni novinar koji je jednom upitao Poklepovića o čuvenoj taktici.

"Evo, zovu me pirja, pa Špaco pirja. Ma ajde u pičku materinu i ti i pirja... Vi ne znate što je pirja, to nije obrana. Postoje razni načini kako pobijediti, pa i bunker. Tako sam ja spominjao pirju, a pirja nije bunker nego ste se vi uvatili pirje pa sad za mnom viču 'pirja, pirja'.

Posljednji put kad je bio u Hajduku otkrio je što je zapravo pirja. Osim toga, legendarna je i njegova spiralna impostacija. Po njoj je nazvano i piće u nekoliko splitskih kafića, a radilo se o kavi i decilitru voćnog soka. 

"Zadnji put kad sam bio tu, aktualna je bila pirja, a novinari nisu imali pojma što je to. Pirja je lijevak: zatvoriš bokove i pustiš da igru vode centarhalfovi, koji onda uđu unutra, u našu pirju, i ostave rupu iza sebe. A može biti i obrnuta pirja, pa i prepolovljena… Što je to spiralna impostacija? To je za popizdit, eto šta je. Igrače na terenu ne stavim u linije, nego spiralno jednog iza drugog, sve kako bi se dobila mogućnost da stignu zatvoriti prostor kad suparnik prođe. Ako se to dobro napravi, kroz spiralu ne može proć ni ptica! E, a nama je prošla."

2013. Hajduk je pobijedio Šibenik, a jedan novinar pitao je Špacu je li Hajduk igrao bunker. Legendarni trener ponovno je u svom stilu odgovorio.

"Molim? Nemojte me, molim vas, to pitati! Kakav bunker, imali smo 8 šansi, a oni su imali 10. Gdje je tu bunker?! Ma šta pričaš, ostavi se svoga novinarstva!", vikao je uzrujani Špaco.

Na jednoj utakmici protiv Dinama se posvađao s protivničkom klupom, koristio brojne psovke, ali je onda ukazao na tuđe grijehe. 

"Nije to bilo lijepo od mene, ali puno se toga kaže, pa se nekome zamjeri, a drugome ne. Napisali ste penetraciju i ekstazu, što su medicinski izrazi, a niste kad je Mamić rekao 'popušite'. A to nije medicinski izraz, ja to shvaćam kao 'pušite kurac'.

2015. Špaco je još jednom preuzeo Hajduk kao trener. Ponovno je nasmijao sve okupljene kada je objašnjavao kako se osjeća.

"Osjećam se odlično, i mentalno i fizički. Možda sam star za seks, ali za nogomet nisam."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara