Carlsen obranio naslov svjetskog prvaka u šahu

Carlsen obranio naslov svjetskog prvaka u šahu
Foto: Getty Images / Guliver Image

MAGNUS CARLSEN treći put obranio je naslov svjetskog šahovskog prvaka. Nakon 12 remija u regularnom tijeku dvoboja s Amerikancem Fabianom Caruanom u Londonu, Carlsen je uvjerljivo trijumfirao u doigravanju ubrzanim tempom.

Već u prvoj seansi, u dvoboju od 4 partije na 25 minuta po igraču uz dodatak od 10 sekundi poslije svakog odigranog poteza Carlsen je slavio s 3:0 i ukupnim rezultatom 9:6 obranio titulu prvaka. U prvoj partiji elegantno je kaznio Caruanu za preambicioznu igru u otvaranju. Najprije je pokvario njegovu pješačku strukturu, a onda prešao u nadmoćnu topovsku završnicu s pješakom više, koju je besprijekornom tehnikom pretvorio u pobjedu.

U drugoj partiji u finom kombinacijskom stilu odbio je preuranjeni napad Amerikanca i u protunapadu ga stavio pred nerješive probleme. U trećoj partiji je rano stvorio pješački majoritet na daminu krilu i njegovim napredovanjem primorao Caruanu na predaju. Ovom pobjedom Carlsen je produžio svoju vladavinu na svjetskom tronu započetu pobjedom nad Viswanathanom Anandom 2013. godine.

Ovo mu je treća obrana titule prvaka – nakon pobjede nad Anandom 2014., bio je uspješan i u meču s Rusom Sergejem Karjakinom 2016. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara